Сергия за сувенири в центъра на Атина. Снимка: Reuters

Агенция Fitch обяви решение за поредно понижаване на кредитния рейтинг на Гърция. Този път редукцията е с две степени – от ССС до С.

Според методологията на Fitch рейтинг С означава, че страната е едва на крачка от обявяването на банкрут. Следващата по-ниска степен на оценка, предоставяна от агенцията, е D. Тя се присъжда на облигации, по които плащанията са преустановени.
 
В мотивите за решението от Fitch посочват, че договореният спасителен пакет за 130 млрд. евро няма да е достатъчен, за да може страната да обслужи задълженията си. От агенцията говорят и за евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция.

Както е известно, вчера бе договорено, че Гърция ще получи помощ от 130 млрд. долара от еврозоната и Международния валутен фонд, за да посрещне задълженията си. Това е вторият спасителен пакет за страната за последните две години.

Отделно от това частните кредитори ще трябва да опростят дългове за 107 млрд. евро, поемайки загуба от 53,5 на сто от инвестициите си в гръцки облигации.

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос съобщи вчера, че програмата за замяна на гръцкия дълг, притежаван от частни инвеститори, ще започне от днес, 22 февруари.


„В общи линии програмата ще приключи до втората седмица на март, а напълно – до април“, каза Венизелос.
По думите му още днес гръцкото правителство ще одобри и ще внесе в парламента на страната законопроект за всички промени, поискани от международните кредитори. Също така днес може да бъде одобрено от правителството и внесено в парламента законодателството за програмата за замяна на дълга на частните инвеститори.

Всичко за икономиката на Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase