В редица западни градове се провеждат демонстрации в подкрепа на Гърция. Снимка: Ройтерс
fallback

Гърция има намерение да намали изплащаните от хазната пенсии, за да постигне изисканите от Еврогрупата допълнителни спестявания на разходите в размер на 325 млн. евро през тази година, предаде AFP.

Пенсии, които са по-високи от 1300 евро на месец, ще бъдат намалени с 12%, цитира агенцията запознати източници от министерството на труда в Атина. Те вече бяха намалени през 2010 г. с 10%.

Допълнителните пенсии от над 200 евро месечно също ще бъдат намалени.

Още намаления ще бъдат за сметка на бюджета за отбрана. Анонимен източник от гръцкото правителство заяви, че 100 млн. евро ще бъдат спестени от намаляването на оперативните разходи за министерството на отбраната, а 90 млн. - от по-ранното намаляване на заплатите в държавния сектор.

От тези мерки Гърция се надява да спести 400 млн. евро, тоест повече от изискваните 325 млн. евро.

Следващото заседание на Еврогрупата за Гърция е насрочено за понеделник. Очаква се тогава да бъде одобрен спасителният заем от 130 млрд. евро, без който Атина може да изпадне в неплатежоспособност. Друга предпоставка за отпускането на заема е частните кредитори да се откажат от вземания за общо 100 млрд. евро.

Междувременно стана ясно, че Международният валутен фонд обмисля да участва с 13 млрд. евро в новия спасителен план за Гърция.

„Още не е взето решение за размера на участието на МВФ, но фондът се ориентира към тази сума", съобщава Wall Street Journal в статия от Брюксел, позовавайки се на запознати с въпроса.

През май 2010 г. МВФ отпусна заем от 30 милиарда евро на Атина в рамките на международен спасителен план от 110 млрд. евро. Този план обаче не бе достатъчен за възстановяване на гръцката икономика, която изпадна в тежка рецесия и взриви държавния дълг.

Още новини за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

аз

преди 12 години

Наебаха ги и тях МБФ-то! Нека,нека,ама винаги ще са по-добре от нас,защото са народ,а не ***,събрана оттук-оттам като жалките българи...като чуя думите Българи и българин ми се драйфа...ррррр,***,айде на паша животни тъпреливи....ррррр ***,ррррр

152

ку.40

преди 12 години

боли ме шпека за гърците, ако искат да взимат и 5000 евра или 50 евра, аз си гледам в моята паница//и си ям *** изакани от правителствата до момента

151

Анонимен

преди 12 години

capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/02/17/1768686_jivot_izpulnen_sus_strah/Кризата на живо: Атина, 15 февруари, жена заплашва да скочи от прозореца на офиса си, след като разбира, че заплатата й е орязана, а съпругът й е заплашен от уволнение--------------------------------------Умник виж колко са добре и си преглъщай баничката

fallback