Снимка: БТА

След като днес в Държавен вестник бе обнародвано решението на парламента за забраната за проучването и добива на шистов газ в България, от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ изразиха своята готовност да помогнат и на Румъния в битката срещу рисковете от подобни сондажи.

Според Борислав Сандов от сдружението този проблем засяга общия воден хоризонт. Той изрази своите опасения, че ако по някакъв начин бъде замърсена водата откъм Румъния, то това може да отрови и български водни басейни в близост до съседката ни.

Коалицията е написала отворено писмо до румънския посланик, както и до министрите Нона Караджова и Николай Младенов. Според Сандов външният ни министър може да окаже натиск с помощта на поне три международни инструмента, един от които е подписаната и от двете страни Орхудска конвенция.

България е четвъртата страна в Европа, която налага забрана на подобната технология след Англия, Франция и Ирландия, но е първата, която го прави превантивно, подчерта още Сандов.

От движението настояват за промяна на законодателството. "Настояваме за въвеждането на задължителен ОВОС на всички сондажи още на етап проучване, както и фирмите да нямат право да пазят в търговска тайна химикалите, с които работят", заяви Мариана Христова.

В закона според нея трябва да бъде гарантирано и задължително участие на гражданите в спонтанни проверки, както и възможността да подават сигнали за нередности.

Ангел Славчев, национален координатор на Гражданската инициатива, и Милен Стоянов призоваха икономическия министър Трайчо Трайков да изнесе факти за публичните обвинения към тях, че са платени рекламни агенти, или да понесе своята отговорност.

Още новини от българска икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase