Снимка: Reuters
fallback

Срочните договори с мобилен оператор може да бъдат продължавани вече само при изрично писмено съгласие на абоната, решиха окончателно депутатите с приетите промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Народните представители приеха и при изменение на общите условия, но не по-късно от 30 дни преди тяхното влизане в сила, мобилният оператор да уведомява абоната по подходящ начин за направените промени.

Oще по темата

В бъдеще при изменение на общите условия в договора по инициатива на мобилния оператор всеки абонат ще може да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила.

Осъществяването на електронните съобщения, повиквания, електронна поща без човешка намеса за търговски цели и реклама обаче и след новите промени ще се прекратяват единствено с предварително съгласие на потребителя.

Мнозинството не прие предложенията на депутатите от Синята коалиция в промените на ЗЕС да бъде изрично определено автоматичното отстраняване от мобилния оператор на търговските съобщения, с което отговорността се прехвърляше от потребителя върху мобилните оператори.

Доводите на мнозинството бяха, че в сегашния вариант на закона има достатъчно възможности за защита и отказ от получаването на търговски съобщения и реклами.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 12 години

Ментел пак имат нов начин за скубане, сметките са със срок на плащане до 15дни след фактура, след това нова 1,90лв такса /преди 3 месеца 0,60ст/А лятото когато се о*ираха, сроковете за плащане са средно 30дни

37

L.petkovv

преди 12 години

i wylkyt sit i/ako moge /agneto cialo!na men mi e interesno dali mooga po wsiako wrme da prekratia dogowora s operatora bez neusroiki!sega za sega -kakto wigdam -NE !moia dogowor s M-TEL izticha 2-2013.prosto propusnah da gi uwedomia che ne iskam awtomatichno da se preprepodpiswa w nachaloto na 2011 kogato izteche predishnia dogoqwor.....i se "nasadih" za oshte 2 godini!

36

до Митко

преди 12 години

Закона се отнася и за старите договори. След като техния срок изтече, те не се подновяват нито се прекратяват автоматично, а стават безсрочни и могат да се прекратяват по всяко време с 30-дневно писмено предизвестие от страна на абоната. Всичко това се очаква да влезе в сила около средата на януари 2012г.

fallback