Снимка: Reuters
fallback

Почти всеки трети работодател планира съкращение на служители през следващата година.

Това показват резултатите от проучване на Българската стопанска камара (БСК) за бизнес средата у нас, цитирано от Investor.bg

Едва 8 на сто от участвалите в анкетата фирми планират да увеличат броя на служителите си, 17% още не са взели решение по този въпрос, а други 46% не смятат да променят броя на работните места спрямо тази година.

Особено тревожна е тенденцията на закриване на работни места в България, а не толкова липсата на нови. Само през миналата година у нас са закрити 294 хиляди работни места, посочват от БСК.

"Фактът, че не се разкриват нови работни места, е показателен за липсата на инвестиции. Но закриването на работни позиции означава лоша бизнес среда като цяло", коментира Данев. Той припомни, че инвестициите за деветмесечието на 2011 г. са паднали драстично - до 1 милиард лева.

Работодателите декларират, че въпреки сериозното отражение на икономическата криза върху бизнес средата у нас голяма част от фирмите продължават да изпитват глад за квалифицирани тесни специалисти.

Анализът показва, че интересът на работодателите и през 2012 година ще бъде насочен главно към наемането на висококвалифицирана работна ръка.

Според Божидар Данев на пазара на труда продължава да е налице парадокс, при който има работа за високоспециализиран труд, но няма достатъчно кадри за този вид дейност. В същото време държавата продължава да харчи пари за образователни специалности, от които няма нужда на пазара на труда.

"Има глад за тесни специалисти – за електроинженери, строителни инженери, а от общи работници няма нужда", каза Данев.

Вижте кои са основните проблеми на бизнеса и какви са нагласите на работодателите за заплатите на служителите през следващата година

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

анонимен

преди 12 години

хм.и как няма бе.нали гледат едни от други.имало криза .да бе как не.никога не е имало криза.всичко тук е продиктувано само от интереси.тъкмо частника взе да влиза в релси и измислиха кризата големите умове преди около 3-4 години.и вече все ще е криза.заразиха даже и западняците.че защо да плащат пълни осигуровки и заплати като могат и много по малко да плащат? още доста години трябва да минат. и частника проумее че трябва да плаща и няма мърдане.щото колкото повече мърда повече му.нал се сеща

115

шеф до 7

преди 12 години

Естествено, че зависи ЕДНАКВО от всяка от страните - те са в естествено равновесие! Всъщност са 3 стожера - капитал, мениджмънт и работници. като 3 ЕДНАКВИ крака на масата - ако махнеш някой или го удължиш незаслужено, масата се катурва.Комунистите отрязаха 2 крака, балансираха, балансираха... и счупиха и 3тия. Сега растат и 3те наново - ама късиииииии, 2 педи от земята. Поне са еднакво къси. Пък такива като тебе искат и това постижение да съсипят...

114

Волф до 7

преди 12 години

Съгласен съм,но я с подръчни материали направи ремонт на машина!Правил съм го,защото работодателя бе на принципа "пари нема-действайте".Мислиш ли,че ако имах качествени инструменти и части,нямаше да се справя по-бързо и качествено?И каква е ползата от моите знания(все пак говорим и за производителност)?Пък и говорим само и единствено за висококвалифициран персонал,нали?Топката е в полето на работодателите-някой добре бе вметнал,че като са недоволни,да си наемат западноевропейски кадри.

fallback