Снимка: Архив Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза, че трябва да се укрепят институциите на Европейския съюз и сътрудничеството между страните членки, за да се преодолее дълговата криза, предаде Асошиейтед прес.

В Берлин в реч пред Фондация "Конрад Аденауер" Барозу заяви, че "Европа или трябва да се промени, или я чака упадък".

ЕС трябва да укрепне, посочи Барозу, но предупреди, че не бива да се стига до разцепление между 17-те страни от еврозоната от една страна и останалите десет страни членки от друга.

Още по темата

Барозу подчерта, че за блока като цяло ще е пагубно, ако в него "доминират нездравословен баланс на властта или каквато и да е форма на директорат".

Председателят на ЕК призова Германия, най-голямата европейска икономика, да "покаже лидерство в партньорството" в момент, когато Европа чертае пътя за изход от кризата.

Изявлението на Барозу е реакция на опасенията, че политическата и икономическа криза в Италия може да засили настроенията за разделяне на страните от еврозоната.

Източници на Ройтерс от Европейския съюз каза, че германски и френски представители вече са обсъждали такава стъпка.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че проблемите на Европа сега са толкова "неприятни", че е необходимо бързо да бъдат извършени дълбоки структурни реформи и добави, че останалият свят няма да чака Европа. "Това значи повече Европа, а не по-малко Европа", каза Меркел на конференция в Берлин.

Тя призова за промени в договорите на ЕС, след като френският президент Никола Саркози защити идеята си за Европа на две скорости, в която страните от еврозоната да ускорят и задълбочат интеграцията си, а разширяващата се група извън еврозоната да остане с не толкова тесни връзки. Според Ройтерс това е сигнал, че някои членове на зоната може да се наложи да я напуснат, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase