Снимка: Reuters
fallback

Дълговите кризи в САЩ и Европа ще се отразят негативно и на българската икономика, заяви поред БНР икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод новината за понижението на кредитния рейтинг на САЩ.

"Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, оттам и за финансирането, за компаниите и за потреблението", твърди Стефанов.

"Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува в Европа, покрай Гърция, със САЩ вече много сериозна икономика и неизвестността какво ще се случи, вече може да доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението, инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват", заяви още Стефанов.

Икономистът Лъчезар Богданов от неправителствената организация Industry Watch коментира, че българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари. "Със сигурност това, което може да ни чака, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, тоест по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане допълнително във финансовия сектор.

Една нова рецесия би означавала ново свиване на кредитирането, вдигане на лихвите, или за съжаление комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да е относително здрав и незасегнат от тези дългови кризи, косвено чрез евентуално свиване или стагниране на икономиката в Еврозоната и в САЩ, безспорно ще понесе негативен ефект", подчертава Богданов.
 

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Анонимен

преди 12 години

Всеки дълг се състои от лихва и главница. За да се намали задлъжняластта, най-резонно е да се намалят лихвите. А по-ниските лихви, са добре дошли, за нашата икономика. Какви глупости дрънкат, двамата от статията, като спестяванията у нас, са повече, от отпуснатите кредити!

140

до 142

преди 12 години

какъв каиш си опъвал,бе,я погледни че българите живеят шапка на тояга,имат си жилища,коли,спестени пари,не са за мислене те,това,че мрънкат и са алчни и никога не им стига това което имат си е съвсем отделен въпрос,но бедни не са

139

Патилан

преди 12 години

Очевидно е, че ролята и значението на САЩ в света вече намаляват и ще намаляват още.САЩ имат най-големият ВЪНШЕН ДЪЛГ, като общ размер в целият свят. Голяма част от парите ги дължат на Китай. Как ли? Ами когато американското правителство напечата ДЦК, някой ги купува, интересно е че неприятностите на Строс-Кан са започнали един месец след като той е казал че "вашингтонският консенсус се е изчерпал". Преведено на човешки, той е казал че доларът вече не може да играе роля на световна валута. Доларът няма покритие и е просто една хартийка. САЩ са *** в световната икономика, рече Путин, Чавес нарече САЩ *** за световната икономика също, Интересно,а сега и Китай го казва, (звучи като заговор петрола вече да не се продава с Долари). Това би обезценило долара до цена близка на хартията т.е. едно кило долари=едно кило хартия. Да се молим САЩ да не пуснат HAARP в действие срешу Китайците, че войната, която ще запалят тоя път, ще бъде страшна. Ако се сещате, че класния ръководител на Гърците са САЩ - гледат от тях, плюскат, пият и слушат бузуки, а другите ги кредитират. Ако има по-нагли от Гърците правят стачки да не бачкат да плащат. Докато САЩ....... тези имат и военна сила и по скоро ще направят голяма война вместо да платят. САЩ никога няма да платят дълговете си защото не искат, а и да искат не могат! Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Единственият изход е САЩ да фалира и света да започне на чисто. Ако оцелее. . .

fallback