Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Милионерите в България са се увеличили 60 пъти за една година. В последната кампания 1673-ма българи са записали в данъчните си декларации, че са спечелили над 1 млн. лв. през 2010 г., съобщава „24 часа”.

През 2010 г. личен доход над един милион декларираха 28 българи, а година по-рано - 87 души.

Обяснението на рязкото увеличаване на милионерите обаче е, че заради кризата много хора са били принудени да продадат бизнеса си, обяснява вестникът. Получените пари са обявили като доход на физическо лице пред данъчните.

В някои случаи бизнесмените се разделили с фирмите си дори на загуба.

През изминалата година доходи над 10 млн. лв. са декларирали 22-ма души.

Най-високият личен доход, обявен пред данъчните е 60 млн. лв.  Всичките пари, декларирани от 30-те най-богати, са общо 447 млн. лв.

След заповед на шефа на НАП Красимир Стефанов всеки от едрите данъкоплатци има свой личен данъчен инспектор, който го консултира.

Междувременно стътистиката на БНБ отчете рязък скок на лошите и преструктурираните кредити през юни.

За месец необслужваните задължения са се увеличили с 340,4 млн. лв. и общият размер вече е 8,25 млрд. лв., или 20,5% от отпуснатите заеми.

Според анализ на Уникредит Булбанк петте най-големи банки у нас могат да издържат и на ниво от 25% лоши кредити.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

Анонимен

преди 12 години

как се става милионер? Ми парите не се правят, парите се взимат от тези, които имат по малко...

148

фрезата

преди 12 години

Предлагам да се напише Наръчник за това, как се става милионер в една от най-бедните страни/БГ/, по време на криза.

147

rumen221

преди 12 години

Приятели, Със свръхлиберализма си Дянков бездейства и все повече прилича на Прасе което се ослушва в тиквите. - Облагане само на депутатските безотчетни пари не стига, защото в България ИМА ПАРИ ЗА НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИЙ, и за форсирано развитие на икономиката, без да се застрашава макрофинансовата стабилност? Много е просто... От свръхлиберален, ТРЯБВА ВЕДНАГА да преминем на демократичен икономически модел:1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. Брутния национален продукт е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно на 2-ри август ФАЛИРАТ За да излезем от Американската криза с НОВИЯ БЮДЖЕТ ТРЯБВА:1. За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!2. За останалата печалба данък печалба ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките и от работна заплата) и да се удържа при източника, а не зад граница - тогава в бюджета от тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага както и доходите и осигуровките на всички българи, а отделно от това, съгласно Чл.60 от Конституцията ни, таваните за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!!Печалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ!!!

fallback