Елена Поптодорова Снимка: архив Булфото
fallback

Интерес към България се забелязва вече и сред по-малките  американски компании. Това заяви в интервю за БТА българският посланик в САЩ Елена Поптодорова в края на петдневната обиколка, която направи в Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско заедно с посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик.  

 
Колкото са важни големите компании, а в България присъстват  вече повечето от тях, също толкова важни средните и малките,  посочи Елена Поптодорова.
 
Двата бряга на Америка - източният и  западният - са разглезени, защото всеки отива при големите  компании там неизбежно и аз смятам, че все още не сме  разработили пълноценно средните щати на Америка. Малките  компании са любопитни към външния свят, искат да правят порядъчен бизнес и трябва енергично да се търсят пътеки към тях, посочи българският посланик.
 
Елена Поптодорова отбеляза, че  няколко компании във Финикс и Хюстън са проявили интерес към 
инвестиции в България и окачестви като много полезна срещата с  енергийните компании Шеврон и Ексон Мобил. Стремя се постоянно  да стимулирам интереса им към България, за да могат да участват  в енергийния баланс на страната, добави тя.  
 
Обиколката в САЩ имаше също за цел да обясним предимствата от  членството ни в ЕС, заяви българският посланик.
 
В началото сред американците имаше притеснения, че това членство ще ограничи  бизнеса със САЩ, но сега вече ние, имайки опита от няколко  години членство, можем спокойно да им очертаем онези области и  програми, по които американските фирми не само могат, но и е  много полезно да участват, като това ще бъде от полза и за двете страни, каза Елена Поптодорова.
 
Тя уточни, че става дума  най-вече за развитието на селските райони и за инфраструктурните проекти, за които има специално заделени щедри фондове.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 13 години

Герберасти, засадихте ли картофите, бе?

70

ves666

преди 13 години

hienite ia ograbiha parite na balgaria i zlatnia rezerv izmennicite na rodinata gi iznesoha v amerika sega e red na piranite malkite firmi da ia oglozkat nacialo, jalko che ybiha i ben laden da im pysne kravchica na vampira amerika.

69

984984984

преди 13 години

САЩ ВЪН ОТ БГ!!!!!!!!!!!!!

fallback