През януари 2011 оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени се повишава с 2,1% спрямо предходния месец, показват предварителни сезонно изгладени данни на НСИ.

Увеличение се наблюдава в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3,4% и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,2%.

Спад се наблюдава в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 6,2%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0,4%.

Спрямо януари 2010 оборотът, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, се понижава с 0,4%.

Ръст на годишна база е отчетен в три основни групи дейности - търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,7%, и търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,8%.

В търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника се наблюдава намаление съответно с 5,9%, 4% и 3,8%.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase