Снимка: Министерство на финансите
fallback

"България излиза стабилна от кризата, стои добре в регионален план и има добро бъдеще".

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция във факултета по държавно управление "Джей Еф Кенеди" на Харвардския университет.

По думите му стриктните правила за финансова стабилност не ограничават политиците, а ги дисциплинират.

"Необходими са ясни и законово подплатени принципи за спазване на фискална дисциплина, които да гарантират възстановяването на икономиката при излизане от кризата и да намаляват рисковете при бъдещи кризи. Когато в Европейския съюз започва да се води дебат за нуждата от по-стриктни общоевропейски правила, българското правителство излезе с идеята за пакт за финансова стабилност", посочи Дянков.

Той представи пред студентите трите мерки в проекта, които обхващат ограничаване на преразпределителната роля на държавата, гарантиране на балансирана бюджетна позиция и въвеждане усложнен механизъм за промяна на преките данъци чрез квалифицирано парламентарно мнозинство.

"Един от уроците на кризата е, че когато общоевропейските правила не са залегнали и в националните законодателства, то няма гаранция че ще бъдат спазвани", каза по време на лекцията си Симеон Дянков.

Министърът подчерта, че идеята е мерките от Пакта за финансова стабилност да залегнат в конституцията на страната.

Екипът на българското Министерство на финансите вече е започнало консултации с представените в парламента политически сили, включително опозиционните партии.

Oще по темата

"Последните три правителства на България установиха приемственост във фискалната политика на страната ни", отбеляза Дянков.

"Стремежът към поддържане на ниски данъци, нисък държавен дълг и недопускане на големи дефицити осигуриха на България сравнително безболезнено преминаване през кризата.

Поради исторически причини страната е била в лоша изходна позиция при влизането си в Европейския съюз и сега пред правителството стои задачата за постигане на средноевропейските стандарти на живот.

Добрите ни макроикономически показатели предполагат по-бързо възстановяване и напредък, ако бъдещите правителства продължат да водят дисциплинирана финансова политика", каза Дянков.

"На пръв поглед идеята за конституционно заложени финансови правила е радикална, но на България и трябват смели и успешни решения. Когато става въпрос за икономическата сигурност на държавата, политиците трябва да преодолеят някои от традиционните различия по между си", подчерта Дянков в Харвард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

256

ку-ку

преди 13 години

най-вероятно е присъствал на лекцията като модел на психично неуравновесен , само така може някой да прояви интерес към такава личност,в харвард имат добра психологична и психиатрична школа-дерзайте ,момчета развивайте науката още много от този вид можем да ви пратиме-Б.Б., Цв.ЦВ.,С.Ст. -нямат край по наште земи такива налудни глави

255

Анонимен

преди 13 години

За пореден път бътерфлаиста излиза след потъване.Бътерфлая е потъване, излизане, България излиза за 5 път ...Тези с празните глави излизат най-често!

254

оптимист

преди 13 години

Ама как излизаме?Дянков нали каза, че още миналата година сме излезли от кризата и сега вече цъфваме и започваме да вързваме?

fallback