Петролната компания BP обяви, че е излязла на загуба от 4,9 млрд. долара през 2010 г. заради големите й разходи за справяне с причинената от нея екологична катастрофа в Мексиканския залив.

Това е първата годишна загуба за BP от 1992 г. насам, съобщава BBC.

Основната причина за загубата са заделените от компанията 40,9 млрд. долара за разходи, свързани с гигантския разлив на нефт в Мексиканския залив, който бе причинен от избухването на дълбоководна платформа през април 2010 г.

За 2009 г. компанията имаше печалба от 13,9 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на компанията Робърт Дъдли заяви, че ще възстанови изплащането на дивиденти на акционерите, които ще получат по 7 цента на акция за миналата година. Изплащането на дивиденти бе спряно малко след инцидента с разлива.

В рамките на четвъртото тримесечие на 2010 обаче BP успява да реализира печалба от 4,6 млрд. долара, което е с около 33% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

За увеличението на печалбата през четвъртото тримесечие помагат по-високите цени на петрола, които се покачиха над 90 долара за барел в края на миналата година.

Ръководството на BP обяви още, че ще продаде своята рафинерия в Texas City, където при експлозия през 2005 година загинаха 15 работници.

Компанията преструктурира бизнеса си заради големите си разходи през миналата година, като продаде активи в Аржентина, САЩ, Канада, Венецуела, Виетнам, Колумбия и Египет.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase