Топлофикация София е в много тежко състояние, текущите й задължения са 100 млн. лв, обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Държавното газово дружество изчаква да приключи смяната на ръководството на топлофикацията, за да проведе преговори с него по съществуващите проблеми. От началото на отоплителния сезон задълженията на столичната компания са се увеличили три пъти, допълни Гогов.

"Булгаргаз" не изключва възможността да бъде ограничено подаването на природен газ към Топлофикация София, ако задълженията й продължат да се увеличават застрашително.

Димитър Гогов съобщи още, че най-късно от утре ще бъде спряно подаването на природен газ за Топлофикация Шумен. Общите задължения на дружеството към "Булгаргаз" към момента са 15,5 млн. лева. От тях 2,3 млн. лв. е трябвало да бъдат платени до 20 декември тази година. Тъй като задължението не е покрито, цялата сума става изискуема, поясни Гогов.

Ако все пак топлофикацията плати тези 2,3 млн. лв., държавното газово дружество ще продължи да подава синьо гориво. От спирането на природния газ за тази топлофикация могат да пострадат още четири други дружества, които получават газ през същата тръба.

Ръководството на  "Топлофикация София " ЕАД уверява столичани, че нормалното топлоподаване в празничните дни е гарантирано, пише в съобщение на дружеството.

Съобщението е по повод разпространената днес информация за възможно ограничаване на подаването на природен газ към "Топлофикация София" ЕАД, допълват от  дружеството.

След празниците ще бъде организирана среща между представители на "Булгаргаз" ЕАД, "Топлофикация София" ЕАД и Столична община. 

Всички парични постъпления от клиентите на "Топлофикация София" ЕАД са насочени към покриването на задълженията на дружеството за доставките на газ, като ежедневно се извършват преводи към "Булгаргаз", заявяват от "Топлофикация София". 

Омбудсманът Константин Пенчев предлага на  изпълнителния директор на "Булгаргаз" да обсъди възможността "Топлофикация Шумен" да продължи да получава доставки на газ, като предплаща подаваното количество от "Булгаргаз" ЕАД.  

Предложението на Пенчев е разписано в писмо до изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Димитър Гогов. Това съобщиха от пресслужбата на омбудсмана.

Писмото е написано след среща на омбудсмана с кмета на Шумен Красимир Костов и  представителя на "Титан Пауър" Добромир Донков.  

Двамата са информирали Константин Пенчев  за критичното положение на "Топлофикация Шумен" и за последствията, които биха настъпили в случай, че "Булгаргаз" ЕАД спре газоподаването заради неразплатени задължения  за  над 15 млн. лева, пише в съобщението.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase