Снимка: БГНЕС
fallback

Ирландският финансов министър Брайън Ленихан вероятно разполага само с един месец, за да избегне нуждата от спасителен пакет подобен на този, който получи Гърция през май, пише в свой анализ Bloomberg.

Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни ирландски облигации вместо германски ДЦК, в понеделник се повиши до рекордни стойности.

До 7 декември Ленихан иска да сглоби бюджет за 2011 г., който да убеди инвеститорите, че правителството е в състояние да приведе финансите на страната в ред.

"Поведението на международните облигационни пазари показва, че досегашните действия на правителството не са успели да убедят инвеститорите, че се движим в правилна посока“, казва Карл Велан, професор по икономика от University College Dublin, и допълва:

"Приемането на бюджета е ключово, за да разберем дали може да променим това отношение“.

Премията върху ирландските облигации се е удвоила от август и сега е по-голяма, отколкото беше спредът по гръцкия дълг четири дни, преди Атина да потърси помощ от Европейския съюз през април. Това оказва допълнителен натиск върху Ленихан да намали дефицита, като в същото време преодолее икономическата рецесия и проблема с увеличаващата се цена за спасяването на ирландските банки.

Въпреки че на Ирландия не и се наложи да набира допълнителни средства през тази година, резервът от 20 млрд. евро, който страната притежава, вероятно ще стигне едва до средата на следващата година.

Ленихан ще отвори пътя за приемане на бюджета като публикува четиригодишна пътна карта за съкращаване на бюджетния дефицит през следващите две седмици.

Премията по ирландските облигации се повиши с 27 базисни пункта до 467 пункта вчера, което е с 37 пункта над нивото от 30 септември, когато Дъблин отмени два аукциона за продажба на дълг, предвидени за октомври и ноември.

"Пазарът, изглежда, е притеснен, че Ирландия ще трябва да получи помощ отвън“, казва Майкъл де Брин, инвестиционен директор в F&C Netherlands. "Хората са притеснени за това как правителството ще демонстрира, че е в състояние да закотви дефицита и дълга и в същото време да запази растежа“.

Ленихан иска да съкрати бюджетната дупка до 3% от БВП до 2014 г. от около 12% през тази година. Като се прибави цената за спасяването на банковата система, дефицитът за тази година достига 32% от БВП.

Още икономически новини от Европа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Знаещ

преди 13 години

Същите убити *** са ирландците, кат' гърчулята! Все се правят на мъже, ама добре, че имат лоби в Америка, ама и там ги смятат за *** ***!

15

gorbi

преди 13 години

Между Ирландия и Гърция разликите са огромни.В Гърция бяха налети огромни средства по пресъединителните програми.Години наред тези средства се "усвояваха" и изяждаха в крайна сметка.Думата "работа" стана *** дума в южната ни съседка.Понастоящем парите секнаха и дойде Апокалипсиса!Ирландия успя да привлече доста сериозни чужди инвестиции най-вече в IT сектора, а и не само.Важното е, че тези инвестиции бяха в РЕАЛНИЯ сектор, а не в услуги и търговия!Intel си построи цяло градче до Дъблин.

14

cvetomir

преди 13 години

Tuk v Idlandiya e dobre,, tuk se pecelet mnogo povece, no se harcat po lesno,,,loso e i to mnogo loso....gastarbayterite ni ot Bulgariya proset po pitisatta na Dublin i Kork....loso e loso...

fallback