Снимка: БГНЕС
fallback

В рамките на 85-те дни след аварията на нефтената платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив се изливаше петрол. Приблизителната скорост, с която това ставаше, бе 50 хил. барела дневно. Едва сега обаче, когато разливът е спрял, може да се изчисли по-точно колко петрол е попаднал в морето в резултат на аварията.

Според информация на АР и изчисления на CNBC в Мексиканския залив са се излели между 182 и 184 млн. галона (един галон се равнява на 3,7854 литра) петрол. Какво точно означава това, може би е по-лесно да разберем, като видим еквивалента на това количество течност. Едва тогава бихме могли да си представим размера на екокатастрофата.

Най-лесното пресмятане е чрез бутилки мляко – 184 млн. бутилки по 1 галон биха могли да покрият територия от 3,52 кв. километра. Друг вариант за илюстрация е това, че на всеки човек от 12-те най-гъстонаселени щата в САЩ, представляващи 2/3 от цялото население на страната, се пада по един галон от течността.

С разлетия петрол могат да бъдат напълнени до краен предел 279 басейна с олимпийски размер. Свързани един с друг, те могат да образуват един басейн с дължина 13,84 километра и дълбочина близо 2 метра.

Ако приемем, че от гейзера Old Faithful, намиращ се в Националния парк Йелоустоун, извираше петрол, то разлетият нефт би извирал в продължение на точно 76 дни, 1 час и 23 минути. Това важи обаче, в случай че суровината блика непрекъснато, без паузи. Интересното е, че самият гейзер изригва за съвсем кратко време, като между изригванията му може да минат и над 90 минути.

Ако приемем, че петролният разлив се движи по морската повърхност като слой с дебелина едва 4 милиметра, то изпуснатото количество би могло да покрие по-голямата част от крайбрежието на Сан Франциско.

Разлятото количество петрол би могло да запълни точно 20 445 стандартни цистерни за превоз на горива. Всяка една такава цистерна има капацитет от 9 хил. галона петрол и е дълга по 23-24 метра. Това означава, че наредени една зад друга, те ще образуват колона от близо 500 километра.

Освен това огромните разходи, които ще бъдат вложени за борба с тежките последици, можеха да бъдат насочени в други области.

За момента от ВР съобщават, че са похарчили около 3,5 млрд. долара заради аварията. В случай че тези пари бяха вложени в проект за построяване на вятърни електроцентрали, то можеше да бъде създаден най-големият парк за добиване на енергия от вятъра в света, показват изчисленията.

Съвсем друга тема е какво причинява аварията на екосистемите в Мексиканския залив, животинските видове, рибите и птиците.

Предложените изчисления могат само да покажат сериозността на проблема и да окажат допълнителен натиск за борба с последствията от разлива.

Още новини от секцията на Investor.bg – Суровини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Песъчинка

преди 13 години

Сигурно има десетки начини да го спрат/насочат този теч, а тези се правят на незнаещи. Сега ще има да чистят години наред, а колко екологични проблеми ще създадат...

25

Джон Дърт

преди 13 години

Лошото е, че след тази трагедия никой няма да си вземе поука. Обикновените жители на крайбрежието бързо ще забравят този инцидент, защото личните им щети са малки а и си имат и други грижи. А Бритиш Петролеум бързо ще забрави инцидента, защото акционерите ще останат без дивиденти, а фирмата е и основен данъкоплатец...Така, че - битият - бит. Другото го знаете.

24

aaaaaaaa

преди 13 години

ужасна некадърност за пореден път !!! Такива преписани статий е крайно неприятно да се четат - ГАЛОНИ - мислех , че сме на метрична система още ! Крайбрежието на Сан Франциско - ей сега вече всички си го визуализираха 100% ! Всеки българин е бил поне 7-8 пъти в Сан Франциско гараанция ...

fallback