Празнуването на 4 юли ще излезе на американците 3 милиарда долара. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Икономическата криза не може да спре патриотичния дух на американците. Тази година гражданите на САЩ ще празнуват националния празник, пръскайки най-голямата сума в историята. Очакванията са през уикенда и в понеделник за партита, храна, забавление и пътуване да бъдат похарчени 3 млрд. долара, изчислява Forbes.

Данни на Националната федерация на търговците на дребно в САЩ показват, че 87,8 на сто от всички американци ще вземат участие в някакво събитие, посветено на Деня на независимостта. Това ще доведе и до големи разходи. Ето как:

Много американци изразяват патриотичния си дух чрез знамена, дрехи и декорация: 79% вече разполагат с необходимите аксесоари, а 16% възнамеряват да си купят още украса тази година. Празникът обаче не е само развяване на знаменца – 42% от американците ще наблюдават фойерверки или някакъв друг тип празненство.

Фойерверките не са никак евтини – прогнозите са потребителите да пръснат над 600 млн. долара за пироефекти този уикенд, заявяват от Американската асоциация по пиротехника. Две трети от тези разходи ще са за фойерверки, които всеки сам ще употребява в задния двор на къщата си.

Освен това се очаква на над 14 хил. места да бъде организирано пирошоу или заря.

 Денят на независимостта се приема като време за събиране с близките, а не толкова като даване на формални вечери или повод за размяна на подаръци. „Просто се наслаждаваш на ценното време, прекарано с близки и приятели”, обяснява Памела Гудфелоу, анализатор в BIGresearch.

Това ценно време обаче наистина излиза скъпо, особено за 62% от американците, които планират готвене на открито или организиране на пикник. Изчисленията са, че приготвянето на храна излиза средно близо 55 долара, което означава, че с очакваните близо 36 млн. барбекюта и пикници може да се окаже, че американците ще похарчат близо 2 млрд. долара.

Американците ще пръснат още 92 млн. долара за чипсове и 60 млн. за други подобни продукти. За хамбургери ще отидат още 193,6 млн. долара, 70,4 млн. долара ще се похарчат за кифлички, а още 86,2 млн. долара – за сирене. Майонезата, кетчупът и горчицата ще струват 203 млн. долара, а зеленчуците – още 161,5 млн. долара.

Очакванията за разходите на американците за въглища са за сума в размер на над 111 млн. долара, а за възпламеняващи течности – за още 94 млн. долара.

Разбира се, няма как партито да остане без десерт. За дини ще се похарчат 167,5 млн. долара, за други десерти – още близо 108 млн. долара.

Всичко това трябва да бъде полято с нещо и поради тази причина компании като Molson Coors и Anheuser Bush очакват силен ръст на приходите през уикенда.

Прогнозите са, че ще се изпие бира за 341,4 млн. долара – повече, отколкото ще се похарчи за хамбургери и хотдог заедно. При безалкохолните напитки се очакват разходи за 101 млн. долара.

Храната и напитките обаче не са всичко.

Очаква се много американци да тръгнат на път, като прогнозите на автомобилната асоциация са, че поне 35 млн. души ще направят пътуване от над 50 мили по време на празниците. Това е 17% повече от миналата година, показват данните.

Още бизнес новини от САЩ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase