Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Европейската комисия (ЕК) прекрати наказателната процедура срещу България в сферата на пощенските услуги, съобщи Министерството на транспорта и информационните технологии.

Процедурата беше започната на 25 юни 2009 г. заради установена несъвместимост на нашето законодателство в областта с европейското – по отношение на разрешителните процедури за извършване на нерезервирани услуги, които попадат в обхвата на универсалната пощенска услуга.

От министерството казват, че са успели да хармонизират законите, като е изготвен Закон за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги, който е приет от 41-вото народно събрание и е в сила от 3 ноември 2009 г.

С направените промени в Закона за пощенските услуги са премахнати законовите пречки за навлизане на нови участници на пазара, желаещи да извършват услуги от обхвата на универсалната пощенска услуга.

Създадени са и необходимите условия за развитието на пощенските услуги на основата на пазарните принципи на търсенето и предлагането, добавят от министерството.

Още новини за икономическата политика 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase