Снимка: БГНЕС
fallback

Финансовите министри от еврозоната са одобрили план за оказване на помощ на Гърция, който предвижда отпускането на 110 милиарда евро в рамките на 3 години, съобщи АФП.

80 милиарда евро ще бъдат отпуснати от еврозоната, а останалите 30 милиарда от Международния валутен фонд.

Заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел плодължава.

Срещата в Брюксел е ден след като Атина постигна споразумение с Международния валутен фонд. То е необходимата стъпка за активиране на механизма за финансова помощ.

Планът за икономии на гръцкото правителство предвижда допълнително съкращаване на разходите с 30 милиарда евро за три години.

Целта е да бъде сведен бюджетниятт дефицит под 3% от БВП до 2014 година, съобщи министърът на финансите Георгиос Папаконстантину. През 2009 година дефицитът достигна 14%.

Отделно през тази година трябва да бъдат направени икономии за 4,8 милиарда евро.

Основните мерки са премахване на 13-а и 14-а заплата за работещите в публичния сектор и 13-а и 14-а пенсия за пенсионерите. Публичните инвестиции ще бъдат намалени с 1,5 милиарда, а разходите за функционирането на държавата –  с 1 милиард евро. Увеличава се възрастта за пенсиониране.

За повишаване на приходите ДДС ще бъде увеличено с 2%, нарастват акцизите върху цигарите, алкохола и горивата, въвеждат се данъци върху незаконните строежи и хазарта.

Според финансовия министър през 2014 година пуличният дълг ще бъде 144,3%.

Новите мерки за намаляване на гръцките бюджетни разходи, са „най-несправедливите” в историята на Гърция, е позицията на Общата конфедерация на труда в Гърция. Синдикатът призова към „засилване на социалната борба”.

Според конфедерацията обявените мерки ще задълбочат рецесията и ще потопят икономиката в „дълбока кома”.

„Настъпи часът за засилване на социалната борба, общата ни стачка на 5 май ще е началото на дълга битка”, заяви председателят на конфедерацията Янис Панагопулос.

Гледната точка на канцлера Ангела Меркел, която поставяше най-много условия за отпускането на помощ за Гърция, обаче е, че примерът с Атина ще е за назидание на другите държави със затруднения в еврозоната.

Строгите условия, поставени на Гърция в замяна на отпуснатата финансова помощ, ще накарат страните с икономически трудности от еврозоната да направят максималното, за да избегнат подобна ситуация, коментира  Меркел в интервю за “Билд ам Зонтаг“.

Португалия, Испания и Ирландия са в по-добро положение от Гърция. Те виждат, че пътят, извървян от Атина с МВФ не е лесен и ще направят всичко, за да не се окажат в подобна ситуация. Трите страни вече обявиха планове за икономии, добави Меркел.

Положението на Гърция, която се оказа пред банкрут, създава опасения, че кризата може да обхване и други страни от еврозоната като Португалия и Испания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

Georgi

преди 14 години

Prav si kolio ,ha nazdrave.za praznika. 40banina grag go 4akam da mi vleze vav praskovite 4e imam baja. Imam i papeshi dini , 4akam gi da gi pusna v germjata.da im hvrlja edna tuba sas goreshta voda i edna kotia arda.Mnogo go 4akam toja moment. Nadjavam se i drugi kolegi da ima jelaeshti.

134

kolio

преди 14 години

Neka da usetjat malko glad i te. da im padne samo4uvsvieto na tia 4OBANI prosti.GRAG li e gazi da e............

133

7777

преди 14 години

I za6to xorata trqbva6e da pravqt vsi4ko tova!!!Vie da ne ste po ymni ot nas!!!Vie ako ne ste imali oblaga,da ne misli6 4e go pravexte za7toto mnogo ni obi4ate ili ste mnogo dobri!!!I vas nikoi ne vi iska v Evropa,nai ve4e sega sled kato evropeicite razbraxa za va6ite lagi!!

fallback