Снимка: GettyImages/Guliver Photos
fallback

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за изминалата 2009 г. ще бъдат малко над 3 млрд. евро, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев. До края на ноември ПЧИ са били около 2,7 млрд. евро. За сравнение, по все още неокончателни данни, ПЧИ за 2008 г. са към 6,8 млрд. евро.

Около 1,2 млрд. евро от чуждите инвестиции за 2009 г. са финансови инвестиции, в т.ч. дялов капитал, поясни Стоян Сталев. Инвестициите в недвижими имоти и строителство, включително в областта на туризма, офиси, търговия, са общо около 500 млн. евро. Около една четвърт от чуждите инвестиции за миналата година, според предварителните данни, са в областта на промишлеността.

„На фона на икономическата криза този резултат е задоволителен“, смята директорът на БАИ.

През 2009 г. БАИ е издала 13 сертификата на инвеститори, предимно клас „А“, като повечето от тях са в областта на изграждане на мощности с възобновяеми енергийни източници, посочи Сталев.

В момента БАИ работи по подадени документи от инвеститори за сертифициране на 10 проекта, главно от областта на промишлеността, съобщи още Сталев. Той отбеляза, че очакванията му са за 2010 г. сертифицираните проекти да бъдат поне 20.

Вижте още 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 14 години

бате Ачо,ти сам ли си пишеш ве ?че аз нещо не мога да разбера кой на кого пише.....а за уждите инвеститори да ви кажа нещо - всички,които идват, идват да взимат,а не да дават. Те не идват да обучават. Те не идват да строят заводи,инфраструктура,комуникации. Те идват да купят един имот за 5000 лв и да го продадат за 50000. Те това са инвеститорите. В България няма да дойдат сериозни инвеститори.Защо?Защото няма основа. Няма свобода на инициативата. Няма администрация,пътища,полиция.

31

Бате Ачо

преди 14 години

най големия на балканите. Работеше само за износ. Еми сега ми говори колко са ни разбирачи 'БИЗНЕСМЕНИТЕ' - не случайно сложени в кавички. Не може деца по на 20 години да оправляват инвестиции за милиони

30

Бате Ачо

преди 14 години

Еми нямам приятели в политиката. Иначе имам знанията. Ако можех като други да приватизирам заводи за по 150000 евро, мислиш че няма да го направя. Дойдоха едни момци и само Аудито на единия струваше повече. Ама като нямам връзки. Увеличиха продажните цени и съкратиха половината хора, обаче така почнаха да се трупат опашка от неизпълнени поръчки. Неустойки и други. Е сега завода се разпродава от кредиторите и се нарязва за скрап. Фирмата е "Заря" - Павликени, ако не знаеш това е завод за джанти..

fallback