Снимка: GettyImages/Guliver Photos
fallback

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предлага акцизът на цигарите да се повиши от малко над 53 евро за 1000 къса на €76 за 1000 къса.

За бюджета тази промяна в акциза върху цигарите ще доведе до допълнителни 226 млн. лева, посочи той.

По данни на Световната здравна организация за миналата година ние сме на трето място по тютюнопушене в света след Гърция и Япония, тъй като се оказва, че 41% от българите пушат, сред тях - много деца.

Само преди три дни от финансовото министерство разпространиха информацията как догодина акцизът за цигарите ще достигне минималното ниво за страните членки на ЕС, което е 64 евро на 1000 къса.

Oще по темата

От ведомството на Дянков се оправдаха, че скокът в цените е неизбежен заради поет пред ЕС ангажимент за вдигането на налога.

Тогава изчисления показаха, че поскъпването на всяка кутия цигари може да удари 1,10 лв., сега обаче скокът вероятно ще гони два лева.

Така най-масовите български цигари Victory ще достигнат 5,00-5,50 лв.

В случай пък че след увеличението на цените на цигарите в България останат някакви пушачи, от 1 юни 2010 те ще трябва да се съобразят и със забраната за пушене на обществени места.

Още подробности и за акцизите върху горивата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

335

:D

преди 14 години

По добре пушете трева отколкото цигари.

334

Просто правило

преди 14 години

Просто правило за пушенетоПросто правило за това къде е приемливо пушенето - само там, където е приемливо да си свали човек долното бельо - само в къщи. Иначе какъв пример даваме на другите??? Особено недопустимо е водач на МПС за обществен превоз да пуши зад волана - това деяние трябва да се инкриминира. Всички автобуси и обществени сгради трябва да са снабдени с датчици за дим и СО и след всяко тяхно сработване трябва да има глобени или арестувани. Без оглед на обществено положение...

333

Анонимен

преди 14 години

Ама някой да ви кара да пушите,а ? Не е задължително.

fallback