Той е израснал в елитните кръгове в Буенос Айрес, където е придобил финес и достъп до значими клиенти, които му постлаха пътя към инвестиционния свят и работата със заможни клиенти в големите частни банки в Ню Йорк като UBS и JPMorgan Chase.

Но докато Ернан Арбизу се грижеше за богатствата на своите южноамерикански клиенти, той незаконно взимал милиони от сметките им в двете банки в продължение на години, без да бъде забелязан, пише New York Times.

Нещо повече – Арбизу казва, че редовно „бъркал“ в сметките на своите клиенти в UBS и дори посещавал офиса на швейцарския гигант в Манхатън, за да се увери, че нелегалните транзакции са минали успешно. И всичко това ставало поне година след като той се бил преместил от UBS в Chase през есента на 2006 г.

Забързаният свят на инвестиционното банкиране удари на няколко сериозни камъка през последните месеци, а неговите заможни клиенти бяха засегнати от редица измамни схеми, фалирали хедж фондове и разследване за укриване на данъци от Вашингтон до Европа, пише изданието.

Няколко големи банки бяха засегнати от скандала с Мадоф. Наскоро пък UBS се съгласи да плати 780 млн. долара в сделка с американското Министерство на правосъдието, което обвини банката, че е помогнала на заможни американци да укрият данъци на стойност милиарди долари в тайни офшорни сметки.

Любопитният случай на Арбизу, чиято кариера приключи, когато клиент на Chase разкри и сигнализира за престъпленията му през май 2007 г., хвърля светлина именно върху тази тъмна част от инвестиционния свят и повдига въпроси за контрола, който някои от най-големите финансови институции упражняват върху своите банкери.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase