Снимка: БГНЕС
fallback

Източна Европа иска да се присъедини към еврозоната по-скоро от планираното, за да бъдат предпазени страните от бившия комунистически блок от световната криза, пише Bloomberg.

Граждани, политици и компании се опитват да убедят скептично настроената Европейска централна банка да разгледа кандидатурите на страните им, въпреки че поевтиняващите им валути и затруднените им икономики правят малко вероятно покриването на критериите за членство в следващите няколко години.

Преди да се разрази кризата благодарение на рекордното поскъпване на валутите на развиващите се пазари и растежа на икономиките им, надхвърлящ този на икономиките от еврозоната, източноевропейците не бързаха с приемането на единната валута.

Преди две години чешкото правителство се отказа от целевата си дата за влизане в еврозоната - 2010 г., позовавайки се на необходимостта от насърчаване на по-силен растеж за повишаване на жизнения стандарт.

Бившият полски премиер Ярослав Качински пък миналата година определи въвеждането на еврото като “далечна” перспектива.

Сега обаче премиерът на Полша Доналд Тъск настоява страната да влезе в еврозоната през 2012 г. Унгарският финансов министър Янош Вереш пък заяви този месец, че правителството може да обвърже форинта към еврото в рамките на валутния механизъм, който е двегодишен предприсъединителен тест за стабилността на дадена валута, през 2010 г.

През последните седмици темата за евроизацията навлезе и в българското обществено пространство.

За паралелно въвеждане на единната валута като разплащателно средство се обяви министърът на икономиката Петър Димитров, а редица представители на бизнеса подкрепиха идеята.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Доню Донев

преди 15 години

А бе ей, ти какво си въобразяваш, че ние трева пасем? Не било ясно за кой филм става дума - ами потърси го поне, филма е американски, но го има преведен и на много езици, включително руски и се намира много лесно. Оригинала е със заглавие Money as Debtq, автора е Paul Grignon и също с Гугъл се намира веднага. Адресите не ги давам, защото ги трият. Текста също е многоезичен и се намира много лесно. Изобщо аз немога да си представя човек, ползващ интернет, да неможе да намери филма и текста по дадената от мен информация, зотова не изключвам, че ти си лъжец или контрадезинформатор. И освен това в интернет има предостатъчно информация на тази тема на всякакво, включително академично ниво, така че не пращайте форумците за зелен хайвер. Колкото до алтернативите, нещата стоят по същия начин. Как да няма алтернатива, когато тази парична система от дългов тип с частично покритие се появява за първи път в Англия през 1694 г. при Вилхелм дьо Оранж, преди това да не би да не е имало пари? Ами това, че цялата история на САЩ фактически е борба за отърваване от тази парична система? Дори самата революция за независимост е с такава цел. Седем пъти се справят, най-успешно като че ли президентите Ендрю Джексън /фактически основателя на Демократическата партия/ и Абрахам Линкълн /фактически основателя на Републиканската партия/. Осмия опит, най-успешния, започва със създаването на Федералния /фактически частна собственост на седемте най-големи еврейски банки, името е само за заблуда/ резерв през 1913 г. Доста информация има по тези въпроси в пъвата част на нашумелия филм Zeitgeistq и то сравнително вярна, но той като цяло е тенденциозен и манипулативен /особенно в религиозната си част, която бъка от грешки илъжи особенно към Иисус; а ако сте наблюдателни, бързо откривате , че те не отиват по далеч от това, което говори примерно Берлиоз в "Майстора и Маргарита" на Булгаков, но това е нормално като явление, защото юдейския фарисейски талмудизъм се базира на разрастването, а не ставането/ и затова не го препоръчвам. За алтернативите четете Силвио Гезел, Готфрид Федер, проф. Ървинг Фишер /Чикагската школа/, Маргрид Кеннеди и т.н. И са лесни за реализиране, прочетете христоматийния пример за австрийския град Вьоргл през 1932 г. и въведената в него парична система от избрания за бургмистър локомотивен машинист Михаел Унтергугенбергер за спасяването му от финансовата катастрофа.А колкото до конспирациите - не на мен тия. Аз съм репресиран николапетковист от рересирано семейство, израснал съм в балканско село между конспиратори и ми е смешно, кокато с такава пошла контразезинформационна цел се говори за конспирации. За реалността още повече, защото съм християнин и хегелианец.

45

безпартиен

преди 15 години

Ники, Доню не е много наясно с икономическата страна на въпроса, за теб да не говорим. И двамата ми се струва, че сте повече фенове на конспиративните теории, които за щастие няма доказателство, че са реални.Досега не съм видял предложена алтернатива на финансовата система - само лафове за някакъв филм, като дори не става ясно за кой филм иде реч. Приятно гледане все пак ви желая! :)

44

cv

преди 15 години

Твърдиш, че:..."прокарването на Еврото в БГ ще ни донесе огромни допълнителни неприятности ..."Би ли споменал и обосновал няколко...

fallback