Източна Европа иска да се присъедини към еврозоната по-скоро от планираното, за да бъдат предпазени страните от бившия комунистически блок от световната криза, пише Bloomberg.

Граждани, политици и компании се опитват да убедят скептично настроената Европейска централна банка да разгледа кандидатурите на страните им, въпреки че поевтиняващите им валути и затруднените им икономики правят малко вероятно покриването на критериите за членство в следващите няколко години.

Преди да се разрази кризата благодарение на рекордното поскъпване на валутите на развиващите се пазари и растежа на икономиките им, надхвърлящ този на икономиките от еврозоната, източноевропейците не бързаха с приемането на единната валута.

Преди две години чешкото правителство се отказа от целевата си дата за влизане в еврозоната - 2010 г., позовавайки се на необходимостта от насърчаване на по-силен растеж за повишаване на жизнения стандарт.

Бившият полски премиер Ярослав Качински пък миналата година определи въвеждането на еврото като “далечна” перспектива.

Сега обаче премиерът на Полша Доналд Тъск настоява страната да влезе в еврозоната през 2012 г. Унгарският финансов министър Янош Вереш пък заяви този месец, че правителството може да обвърже форинта към еврото в рамките на валутния механизъм, който е двегодишен предприсъединителен тест за стабилността на дадена валута, през 2010 г.

През последните седмици темата за евроизацията навлезе и в българското обществено пространство.

За паралелно въвеждане на единната валута като разплащателно средство се обяви министърът на икономиката Петър Димитров, а редица представители на бизнеса подкрепиха идеята.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase