Иван Генов (вляво) иска да спасим АЕЦ Козлодуй. Снимка: БГНЕС
fallback

Българите трябва да възприемат АЕЦ”Козлодуй” като национална кауза, заяви изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов по БНР.

Според него България трябва да си върне блоковете в експлоатация и затова трябва да се търсят и други начини за промяна в позицията на Европейския парламент по този въпрос, подчерта Генов.

Той счита, че една от тези алтернативи е филмът "Върнете "Козлодуй" на журналиста Тома Томов в подкрепа на ІІІ и ІV блок на централата, който ще бъде показан в понеделник.

Генов е категоричен, че проблемът с ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се реши, ако "вървим към целта си и постигнем обединение, такова каквото през 2006 година българите показаха по каузата за спасяването на медиците ни в Либия".

Затруднената енергийната ситуация на Балканите помага допълнително за тази наша кауза, подчерта изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов.

Междувременно стана ясно, че руската компания "Росатом", която ще строи АЕЦ Белене, може да ни отпусне средства не за два, а за четири реактора, което би върнало страната ни отново на международния енергиен пазар.

Строежът на централата ще започне през август, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред БНР.

За строежа на атомната централа ще бъдат ангажирани 6000 строители, а при експлоатацията й там ще работят около 1000 специалисти, което е изключително добре за не само за региона, но и за цялата страна, подчерта Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

преди 16 години

И една друга забележка, за мислещите хора, тези на които мозъците не са им промити с националистична пропаганда в главите на които АЕЦ = БОТЕВ:Затварянето на 3ти и 4ти блок е записано в присъединителния договор на България към ЕС. За да пуснат трябва да се преподише глава енергетика, а за да стане това трябва присъединителния договор на България към ЕС да се препотпише от ВСЯКА от останалите държави. Освен това такава стъпка ще постави прецедент и много от другите държави ще искат да перподписват. Затова шансовете да отворят тези блокове са нула - 0.000%.И сега разбираме, че 1 година СЛЕД КАТО Е ТРЯБВАЛО ДА ГИ ЗАТВОРЯТ. Тези реактори са били държани в ГОТОВНОСТ и ние всички сме плащали за това - заплати поддръжка. Доста кофти хава.

22

Green

преди 16 години

*** е тоа г-н Димитров. Ще ми хвали АЕЦ, че правел работни места. 1000 човека щели да работят - полвин човек на инсталиран мегават. МНООООГО хора са това, г-н Димитров, МНОГО!За сравнение във ВЕИ се ангажират над 10 работни (и то средноквалифицирани) на инсталиран мегават, а не като в АЕЦ - вишисти по ядрена физика, които няма да останат без работа така или иначе.Да се твърди, че АЕЦ намалява безработицата е поредната ЛЪЖА от ядреното лоби в българия.

21

преди 16 години

"Българите тряа да земат патката ми като национална кауза и да я засмучат...."НЕ СЕ ЛИ НАЯАДЕ БЕ,. г-н ГЕНОВ?

fallback