Очаквам през тази година България да изнесе 7,2 милиарда киловатчаса електроенергия за съседните страни, обяви на пресконференция днес в Пловдив изпълнителният директор на НЕК ЕАД Васил Анастасов. Това прави с 22% повече от миналата година.

Васил Анастасов добави, че през 2004 г. страната ни е изнесла 5,9 милиарда киловатчаса електроенергия. Основни купувачи са Гърция, Сърбия и Черна гора и Румъния. За първи път през тази година България е експортирала електроенергия и на германската борса. В момента се водят преговори и с Турция за подновяване на износа на наша електроенергия.

Изпълнителният директор на НЕК ЕАД бе категоричен, че атомната централа край Белене няма алтернатива и трябва да бъде построена, за да остане страната ни енергиен център на Балканите. Той очаква заключителните договори с фирмите-изпълнителки за изграждането на АЕЦ-Белене да бъдат подписани през януари 2006 г., а през 2011 г. да бъде пуснат в действие първият реактор.

Васил Анастасов допълни, че промишлеността в България бележи ръст годишно с над 2 процента и нуждата от електроенергия занапред ще се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase