Българо-гръцки информационен бизнес център бе открит в Благоевград, съобщи БТА. На тържество снощи лентата прерязаха кметовете на община Благоевград Лазар Причкапов и на община Неаполис в област Солун (Гърция) Натанаил Ладопулис. Църковен водосвет за успех на съвместното начинание на двете побратимени общини отслужи неврокопският митрополит Натанаил.

Новооткритият център е неправителствена, неполитическа и нестопанска организация за осъществяване на трансгранично сътрудничество между община Благоевград и община Неаполис.

Учредителното събрание за неговото създаване бе в Благоевград на 28 декември 2004 г. Сдружението се управлява от колективен орган - Управителен съвет, чийто членове са и кметовете на двете общини.

Дейността на Българо-гръцкия информационен бизнес център в Благоевград ще се финансира чрез изпълнение на проекти по различни европейски и други донорски програми, от членски внос, от спонсорство, дарения и от собствена стопанска дейност, поясни неговият изпълнителен директор Теменужка Стамболиева.

Целта е да се насърчава и подпомага развитието на културните, социалните, икономическите и търговските връзки между двете общини, както и развитието на Югозападния регион в областта на инфраструктурата, икономиката, социалната сфера, туризма, опазването на околната среда.

Чрез инициативите си центърът ще бъде в услуга на бизнеспартньори от двете страни, ще подпомага и процеса на привличане на чуждестранни инвестиции в местната икономика и осигуряване на заетост за хората от двата региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase