Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея (КНДР), след като двете страни подписаха споразумение, включващо ангажимент за взаимна отбрана, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Пактът идва на фона на обвинения на САЩ срещу Пхенян за прехвърляне на оръжия на Русия за употреба във войната срещу Украйна. Русия и Северна Корея отричат обвиненията. Пхенян се намира под санкции на ООН от 2006 г. насам заради ядрената и балистичната си програми.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава на 28 юни по въпросите на Северна Корея, съобщиха дипломати за Ройтерс, по искане на САЩ, Франция, Великобритания, Южна Корея и Япония, които искат да обсъдят прехвърлянето на оръжия от Пхенян в нарушение на резолюциите на Съвета.

„Съществуват санкции, одобрени от Съвета за сигурност по отношение на КНДР", каза той пред репортери. "Всяка връзка на която и да е държава с КНДР, включително Руската федерация, трябва изцяло да се съобразява с тези санкции", допълни Гутериш.

Дипломатическата мисия на Русия в ООН отказа да коментира изказването на Гутериш, уточни Ройтерс.

През последните няколко години Съветът за сигурност е разделен по въпроса как да се справи с Пхенян. Русия и Китай твърдят, че повече санкции няма да помогнат и искат тези мерки да бъдат облекчени. Те предложиха някои санкции да бъдат отменени през декември 2019 г., но така и не подложиха на гласуване своя проекторезолюция.

През май 2022 г. Пекин и Москва наложиха вето на американските усилия за налагане на повече санкции на ООН срещу Северна Корея заради подновените изстрелвания на балистични ракети. След това през март Русия наложи вето на подновяването на експертната група за наблюдение на прилагането на санкциите на ООН.

Преди комисията да бъде разпусната в края на април, трима от експертите заминаха за Украйна и в доклад до Съвета за сигурност, видян от Ройтерс, установиха, че отломките от ракета, паднала в украинския град Харков на 2 януари, са от севернокорейска балистична ракета от серията „Хвасон-11“.

Китай и Русия твърдят, че съвместните военни учения на Съединените щати и Южна Корея провокират Пхенян, докато Вашингтон обвинява Пекин и Москва, че окуражават Северна Корея, като я предпазват от повече санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase