Снимка: Pixabay
fallback

Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който липсва. Това мнение изказа пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

"Това, което със сигурност знаем, че ни липсва и би трябвало да бъде обект на реформа, има доста изследвания, които могат да се видят, за това каква трябва да е нашата система за контрол върху службите, това е елементът, който липсва в България и който е очевиден. Съществуват във всички други европейски страни, западни повечето, две нива на контрол, които у нас изцяло липсват. Едното е - в рамките на Министерския съвет да бъде изграден един съвет за сигурност, в който реално да има експерти, които да контролират дейността на тези служби и да обобщават информацията, това което иска ген. Атанас Атанасов (съпредседател на "Демократична България" - б.р.), да има единен център, който да предоставя на премиера и на Народното събрание обобщена разузнавателна информация. Сега няма структура, която да представя единната гледна точка на всички служби. ... Втората сфера на контрол, която я има в повечето европейски парламенти, е комисии за контрол на службите в парламента, които контролират дали те не злоупотребяват с правомощията си, най-вече по отношение на гражданите и на фирмите. Това е реален контрол, а не просто да имаш някаква комисия с депутати, които да изслушват или да им се дават доклади. Това е вторият елемент на контрол, който липсва", обясни той.

По думите на експерта, преди да се започне със структурни и процедурни промени в служби, трябва да се създаде система за контрола им.
"С изключение на Служба военно разузнаване, службите в България са безконтролни", посочи той.

Във връзка с експулсирането от България на предстоятеля на Руската църква Васиян, Филип Гунев коментира, че не е изненадан, "тъй като руската църква е доста политизирана, активно се включва и в подкрепа на войната". Той припомни и посещението на руския патриарх Кирил в България и "как си позволи политически коментари при президента Румен Радев".

"Не бих се изненадал и ако са поели и някакви други ангажименти (експулсираните свещеници - б.р.). Ако съществуват такива доказателства за подозренията, то решението е било правилно", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 месеца

Защо ли не се учудвам, че ги сърби липсата на ТЕХЕН контрол върху спец службите. Нали гелосания шмекер Карката го записаха как най-важната им задача била да овладеят службите, защото иначе няма да видят изборна победа? А изборите наближават и без поредните изборни измами, ще получат мощен шут от избирателите. А службите ако не им са подчинени, ще хващат изборните им измами и тежката им корупция.

22

Анонимен

преди 11 месеца

Трябва да се издаде закон за всички живеещи презервативи в дебелото черво на управляващите да бъдат с орязана главичка, за да може леля Кичка, работеща като сестричка в болницата на комсомолците "Грипно-Ковидната спринцофка", да набоде съседката си Йофка, че не е орязала *** на детенцито си Петко, за да се моли на аллаха като отиде на тезгяха, за да няма заплаха за молещите се в парламента на аллаха!

21

КОНСТАНТИНОВ

преди 11 месеца

ИМА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ САМО ЧЕ ОТ КОЗЯК.

fallback