Снимка: БТА

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели 36.48% подкрепа на първи тур на местните избори или 73 717 гласа, а за независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП, своя вот са дали 27.54% или 55 652 софиянци, според данни към 15:40 при обработени 47.99% СИК протоколи в OИК. Двете отиват на балотаж следващата неделя.

Единствените столични райони, за които няма да има балотаж, са Банкя и Нови Искър. Там кандидатите на ГЕРБ печелят още на първи тур. Кметовете на останалите 22 района ще станат ясни следващата неделя. Такава е информацията при над 50% обработени протоколи от Общинската избирателна комисия в София.

Избирателната активност на местните избори, произведени в неделя, е близо 51 на сто, при обработени 90,93 процента от протоколите, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. Вече са сканирани 84,69 процента от протоколите на СИК и са качени на страницата на ЦИК, предаде БТА.

Избирателната активност може да се промени малко, след пълното въвеждане на протоколите на СИК. На миналите местни избори през 2015 г. тя е била 53,60 на сто.

В ЦИК вече са пристигнали 87 от общо 265 ОИК, за да предадат изборните си книжа.

Очакваме ЦИК да съобщи резултатите от първия тур в законовия 48-часов срок - най-вероятно утре, 29 октомври, следобед, съобщи Андреев.

В изборния ден в ЦИК са постъпили 257 жалби и сигнали, най-вече за нарушения на изборния процес, за нерегламентирана агитация или разпространяване на данни от социологически проучвания, като четири от сигналите са за купуване на гласове.

В ЦИК вчера са постъпили пет искания за сваляне на имунитет на кандидати за общински съветници и за кметове. Така дадените вече от ЦИК разрешения за сваляне на имунитета стават 12, съобщи още Александър Андреев.

Изборният процес протече нормално, без съществени нарушения. Организацията, създадена от ОИК, беше на много по-добро и по-високо ниво, включително и тази в София, от изборите през 2015 г., каза той.

Анализ на протоколите показа, че до този момент недействителните гласове са около 4 процента, а позицията "Не подкрепям никого" са отбелязали около 3 процента от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase