Снимка: Bulgaria ON AIR

Цялата вечер пожарната и доброволци продължиха работата по гасенето на двата големи пожара, избухнали в неделя в гръцката област Атика. Положителното е, че от вчера късно следобед двата изключително опасни огнени фронта в Кератея и Стамата нямат активен фронт, предаде, кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Огнената стихия, обаче изпепели домове и имущество. Пожарът, който избухна малко след 16 часа в неделя в гориста местност в Стамата, област Атика до жилищни квартали и сред силни ветрове, след огромните усилия на сухопътните сили и решаващия принос на въздушните средства малко след 21 часа беше овладян. 45-годишен жител е починал след сърдечен удар.

В същото време при пожара, който избухна малко преди 12 часа на обяд в района на Плака Кератеас, силите се сблъскаха с разпръснати огнища в изгорелите райони. Наложи се евакуация на жителите на районите Палеокамариза, Маркати, Плака, Панорама, Агиос Георгиос Торику и Агиос Константинос в безопасна посока.

Продължават усилията на пожарната да овладее пожара, избухнал край завод в Рицона по обяд вчера. Очаква се гасенето да продължи още няколко часа, тъй като на мястото, където е избухнал пожарът в Рицона, има запалими материали, което затруднява работата на пожарната. Гъст черен дим обхвана по-широкия район на Рицона, а късно в неделя вечерта бе евакуирана и мигрантска структура в района.

И за днес има висока опасност от пожари, но ветровете бавно ще утихват. Северните ветрове постепенно ще отслабват с температури до 37 градуса в континенталните райони.

Директорът на Националната метеорологична служба Тодорис Колидас в новата си прогноза представя седмичното развитие на времето, като подчертава, че от понеделник ще има постепенно отслабване на ветровете, които ще достигнат 5 до 6 по скалата на бофор в Егейско море и временно 6 до 7 бофор на югоизток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase