Снимка: Галерия СТРУКТУРА
fallback

Вече седмица не спират скандалите около изложбата в столична галерия, която се оказа пълна с експонати, които не са имитации, нито репродукции, а чисто плагиатство на други много известни произведения.

Според художествения критик Филип Зидаров, син на Любен Зидаров, в арт средите се говори за три основни хипотези за шокиращата ситуация.

Oще по темата
Пред bTV той каза, че теориите не са лично негови, а са му споделени от други хора.

Първата хипотеза е, че колекционерът Х купува за жълти стотинки колекция, която знае, че не е автентична. Намира експерти, които знаят това, но издават сертификат, а след това въпросната колекция е препродадена на трето лице или институция за много повече пари.

Втората хипотеза, разказва Зидаров, е, че колекционерът Х е недолюбван от другите в арт средите, защото е нов. Някой му спретва номер, като му пробутва фалшива колекция без знанието на експертите и той отпада от играта и пазара на произведения на изкуството.

Третата версия, която според изкуствоведа е най-вероятна, е някой с колосално чувство за хумор да е създал цяла колекция, за да си направи шега с цел да насояи вниманието към състоянитео на пазара на изкуството.

"Всички знаем, че има фалшиви сертификати. Сюрреалистичността на пазара на изкуството е показателна за ситуацията, в която живеем", коментира експертът.

Зидаров отбеляза, че не може да си представи, че колегите му са направили тези оценки умишлено, а според него по-скоро става въпрос за непрофесионализъм. "Сертификатът няма никаква юридическа стойност и експертът не може да бъде подведен под отговорност, защото това е просто негово мнение", припомни той.

Неговата препоръка е да се направи публичен сайт с всички произведения на изкуствата в музеите, на който да се правят проверки на картините и да се избягват подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

При всички положения изкуствоведите и експертите са за това, да си отварят очите, когато дават сертификат или показват класици.За всеки е ясно каква е вероятността да попаднеш на истински "шедьоври" от битака или антикваря. Не че няма, разбира се! А този случай ще остане като нзй-абсурдния!

7

petarziz

преди 4 години

не мога да разбера след като картината добре е нарисувана къде е проблема без значение че не е оригинал като нямам 20хиляди за ЗЛАТЮ А МОГА ДА СИ Я КУПЯ ЗА ДА КАЖЕМ 2ХИЛЯДИ това ме удолетворява макар че подозирам че не оригинал така че да не се правят на ощипани моми колекционерите като купуваш нещо десет пъти по евтино и да се правят на ударени много добре се сещат че това е реплика така че не виждам къде е проблема

6

Анонимен

преди 4 години

действията на Бийн компроментират цялата изложба, но той е воден от импулсите на своята собствена естетика, без да си дава сметка за вредите, които нанася върху българското изкуство!

fallback