Снимка: visualhunt.com

България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите. Това показва доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Информацията провокира въпроса - има ли опасност за хората при консумацията на месото?

Най-много антибиотици са използвали животновъдите в Кипър, Италия и Испания. А най-малко - в Исландия и Норвегия. България се нарежда на осмото място със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло. За лечението на животните у нас най-често фермерите са използвали тетрациклини.

Според животновъда Димитър Бакалов, честата употреба на антибиотици може да се дължи на лошо отглеждане на животните. 

"Българските животни, които са пуснати в планината, по селата и навън са също болни, защото не се хранят правилно. Съвсем друго е да храниш само със слама или да даваш люцерна. Оттам идва всичко", коментира пред БНТ Бакалов.

Според Асоциацията на месопреработвателите, не е възможно фермерите у нас да дават превантивно на животните си малки количества антибиотици, за да не се разболяват, защото медикаментите са много скъпи.

"Този доклад, който е публикуван, анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 държави от ЕС. Това, че в България са внесени лекарства, не означава, че те са продадени само в България", пояснява д-р Диляна Попова, главен експерт в Асоциацията на месопреработвателите.

Според лекари, ако в месото има антибиотик, съществува риск човек да развие резистентност към медикаментите. 

"Когато е необходимо ние да се лекуваме с антибиотици, нашето лечение няма да бъде ефективно. Тоест, една температура при бронхопневмония, при ангина или друг възпалителен процес няма да може да се повлияе", разяснява д-р Светослав Ханджийски, член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене.

"Няма непосредствена опасност. Никой няма да го заболи корема от това, че в месото има остатъчни антибиотици. Въпросът е дали след 20 години, ако се разболея, няма да има нито един антибиотик, който да ми помогне и аз казвам - да, възможно е", допълва Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". 

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че в месото, което се продава в магазините, няма антибиотици. Според изискванията - използването на месо и мляко, докато животното се лекува е забранено. Суровината може да се разпространява по магазините едва, след като тялото се изчисти от медикаментите и ветеринарните лекари издадат медицинско свидетелство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase