Снимка: Reuters
fallback

Тази година минималните осигурителни прагове се увеличават административно при 45% от секторите в резултат на увеличението на минималната работна заплата. Това става въпреки че няма споразумение в нито една икономическа дейност, коментира Васил Велев от АИКБ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него административното определяне е недопустима намеса на пазара на труда и увеличава сивия сектор

"В някои дейности съотношението между минималната и средната работна заплата достига 80% и така се слива нискоквалифициран със средноквалифициран труд", обясни Велев.

По думите му вдигането на осигурителната вноска за пенсия с 1 пр.п. е било договорено преди година от работодателите, синдикатите и правителството и затова не е изненадващо. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Американ

преди 7 години

До наблюдател(9)Може би защото и качеството ви е 50% от "западното" и като се съберат тези половинки, ето как заплатите ви са 25% от "западните".Въпреки че са по-скоро около 30-35%.

12

Американ

преди 7 години

Сивата икономика съществува заради корумпираността, а и нехайството, на държавните служители и няма нищичко общо с осигурителните прагове.

11

Анонимен

преди 7 години

ВЕЛЕВ РАЗБИРАМ, ЧЕ СТЕ В СТРЕС КОГАТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ ЗАПЛАТИ НА РОБИТЕ, АМА РАЗБИРАШ ЛИ НАЛАГА СЕ- ВИЕ СЕ ОФЕКАЛВАТЕ СЕ ВЕ ВЕЛЕФ- МИНАЛАТА ГОДИНА БЯХТЕ ИЗКАРАЛИ РАБОТНИЦИТЕ НА ПРОТЕСТ ЗА ТОВА ЧЕ ИМ СЕ УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ НА 420 ЛВ- ИМА ЛИ ВТОРИ КЪТ ВАС ПО СВЕТА- А ДА ЗАБРАВИХ - СОЦИТАТА- ИЗГРАДИХТЕ СИ ДАНЪЧЕН РАЙ, А СОЦИАЛИСТИТЕ МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ СЕ БОРЯТ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ- КОЛКО ОЩЕ ВИ ТЪРПИМ НАХАЛСТВОТО, БЕЗОЧИЕТО, ЛИЦЕМЕРИЕТО- ДЕ ТОЯГА ДЕ...............

fallback