Снимка: БТА

Натискът по границите ни е намалял след спогодбата между ЕС и Турция. Това мнение изрази министърът на външните работи Даниел Митов, който се срещна с вицепремиера и министър на външните работи на Словения Карл Ерявец, който е на посещение в София.

По думите на Митов по родните граници няма констатирана промяна от това, което вече знаем.

"Мрежите за нелегален трафик на хора са активни и продължават да се опитват да пробиват европейски граници отвсякъде и през цялото време. Добрата организация по нашите граници виждате, че дава и резултати", посочи Митов, който припомни и организираните учения.

"България беше първата държава член на ЕС, която подписа протокол за изпълнение на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, което ни дава надежди, че не само самото споразумение ще продължи да се изпълнява, но и че имаме все повече и по-ефективни механизми за реадмисия, за връщане на хора, пресекли незаконно границите ни", отбеляза министърът.

По отношение на въпроса дали той се притеснява, че Турция може да се откаже от споразумението си с ЕС, Митов отговори, че "всички работим за изпълнение на споразумението". "Естествено обстоятелствата се променят и ние трябва да сме готови за всякакви сценарии. Ненапразно България е призовала за това всички да започнем да мислим за план "Б", посочи министърът.

От своя страна словенският външен министър Карл Ерявец посочи, че ако двустранният търговски обмен се удвои до 500 млн. евро, ще започне процедурата за откриване на посолство на Словения в България. Ерявец е убеден, че това число е постижимо и очаква скоро да има посолство в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase