Снимка: архив Булфото

Държавата откупи ремонтния завод "Авионамс" за 28 941 117 лева на публична продан.

Сделката беше направена от "Държавна консолидационна компания" ЕАД. До нея се стигна след като частен съдебен изпълнител обяви за продан акциите в завода на "Хедж инвестмънт България" заради дълг на свързаната с банкера Цветан Василев компания към КТБ. "Хедж" държи 99,9% от капитала на "Авионамс".

Още по темата
Наскоро премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата може да си върне авиоремонтния завод "Авионамс" до края на април. "В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно завода", каза Борисов в началото на годината.

"Участието на държавата чрез "Държавна консолидационна компания" ЕАД в публичната продан е знак, че правителството работи за развитието на военнопромишления комплекс, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от "Монитор". Неговото ведомство е принципал на "Държавна консолидационна компания" ЕАД.

Според Лукарски бързото приключване на сделката ще създаде условия за развитие на компанията и подпомагане на сектора. То ще гарантира в определена степен и независимост на българската военна авиация от чужди доставчици по отношение на осъществяването на ремонти на летателна техника.

"Участието на държавата в публичната продан показва, че държавата не само може да привлича чужди инвеститори, а може да бъде и инвеститор, когато това е от значение за запазването на работни места. Участието в сделката е плод на усърдната работа на екипа на министерството и други ангажирани държавни институции", посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase