Снимка: Булфото

Около 4 000 са свободните места в иначе 30-хилядната ни армия, като от тях 1200 са за офицери, обяви военният министър Николай Ненчев пред “Труд”.

Той призна, че е притеснен от намаляване на числеността на армията ни, тъй като особено за определени дейности се чувства липса на обучени кадри. Ненчев обаче увери, че ще се справи с парите от бюджета за заплати на военните до края на годината.

Военният министър посочи, че ще започне ремонт на руските транспортни хеликоптери МИ-17, тъй като бил силно впечатлен от тях, след като видял с очите си как гасят пожари. В края на 2014 г. обществената поръчка за ремонт и за възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера МИ-17 на стойност 20 млн. лв. беше спряна от Министерството на отбраната, припомня изданието.

На 24 октомври в протокол на комисия от военното министерство се казва, че фирмата, поканена за изпълнение на поръчката, е собственост на офшорна фирма и няма право да участва в обществени поръчки. Комисията беше поканила за участие единствено фирма „Авионамс" АД. Това е бившият военен завод ТЕРЕМ „Георги Бенковски"-Пловдив, който беше приватизиран преди четири години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase