Снимка: Bulgaria On Air

Вярно е, че Движението за права и свободи (ДПС) има много врагове, но тя е една стабилна политическа организация. Тази партия оцеля през годините.

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Национално движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир, който е бил седем години в ДПС.

Според него няма съществено значение дали ДПС е ръководена от Мустафа Карадайъ, Четин Казак или някой друг, по-важни са структурите.

Още по темата

На въпрос дали Ахмед Доган е човекът, който управлява ДПС, Гюнер Тахир отговори: "Това е факт. Доган е човекът, създал тази партия, така че този, който го наследява или този, който играе ролята на оперативен ръководител, трябва да се съобразява с него."

Според председателя на НДПС Ахмед Доган и бившият председател на ДПС Лютви Местан се разминават по принцип.

"Преди 7 години казах пред дипломати в отговор на въпрос какво ще стане с Касим Дал, казах, че не го виждам в бъдеще и че ако съм на мястото на Доган ще избера да ме наследи Лютви Местан, защото ще ми бъде най-удобен", припомни Тахир.

"Когато изграждахме ДПС, Местан каза, че само турците простаци влизат в ДПС, докато интелигентните като него влизали в СДС. Стана така, че след години той застана начело на "простаците", допълни той.

Тахир смята, че Лютви Местан никога не е успял да се внедри вътре в организацията. По думите му през годините Местан е доказал, че за него е по-важно да заеме някакъв стол, да се явява пред медии.

"Той говори сякаш е на научен форум, а политикът трябва да говори така, че да го разбере и последният човек на село", казва Тахир.

"Доган е имал много силен натиск през годините, но той е успял да съхрани ДПС като автентична българска партия и не е дал възможност някой друг външен да му влияе", посочи той.

Тахир разказа, че по време на Национална конференция на ДПС Лютви Местан е дошъл при него да го поздрави за това, че е гост на тяхната конференция. "Аз го попитах как е положението, той каза, че някой трябва да поеме отговорност и аз му отговорих, че наистина някой трябва да поеме хомота. Знаете ли какъв отговор получих? "Благодаря." Още не беше почнала конференцията, след това станаха сума ти събития, опит за атентат, той се беше вживял в ролята на председател. Човекът живее в някакъв друг свят", разказа още той.

На въпрос дали ДОСТ е опасен проект, Тахир посочи, че реално този проект няма как да се осъществи.

"Ако Лютви Местан получи 12 хил. гласа лично ще отида да го поздравя, но той няма да ги получи", прогнозира той.

Във връзка с това какво се случва вътре в ДПС и каква е ролята на депутата Делян Пеевски, Гюнер Тахир заяви, че не го познава лично, виждал го е само по телевизия и по снимки, но никога не е имал хубаво мнение за него.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase