Снимка: архив, Reuters
fallback

Всяко четвърто дете у нас страда от дюстабан. Една от причините за това са некачествени и неподходящи обувки, които развалят крачетата на малчуганите още от ранна детска възраст, обясниха пред "Труд" ортопеди.

"Плоскостъпието е много често срещан проблем, който се задълбочава, когато малчуганите навършат 5 години", заяви ортопедът-травматолог д-р Любомир Атанасов.

Основните причини за заболяването са неподходящите обувки и затлъстяване сред децата.

Специалистите съветват родителите да бъдат много внимателни при избора на обувки за своите деца. За да се избегне плоскостъпието е важно подметката да бъде еластична и да има един сантиметър свободно разстояние пред палеца.

Родителите да проверяват на всеки 2 месеца дали обувките на детето не са му станали тесни, категорични са ортопедите.

Освен това те трябва да са толкова високи, че да обхващат глезена на малчугана, така че да го държат изправен.

Според лекарите най-подходящи са обувките с връзки и твърди фортове (чашката, която придържа петата), защото обхващат плътно крачето на детето.

"Децата с дюстабан имат болки в ходилата, краката им се изморяват бързо, а обувките им се деформират", заяви д-р Лазаров и допълни, че родителите трябва да следят за тези симптоми и при установяването им да потърсят ортопед. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

до Ходете боси

преди 8 години

Пробвай да ходиш бос през зимата! А родителите да не правят компромис с обувките! Българските производители на качествени обувки фалираха, заради евтините *** на пазара.

6

Аре бегай

преди 8 години

До коко"Това се отнася не само за децата,но и за възрастните.Внасят се евтини обувки от азиатски страни които не са съобразени с формата и размерите на ходилата"То пък понеже европейските са съобразени с формата и размерите на ходилата. Това само в рекламни клипове на Адидас и Найк ще го видиш. Питай ме кога Адидас и Найк си правят равносметка за формата и размерите на ходилата. Така че е нормално и китайците да не си правят подобна равносметка. Не винаги скъпото е по-качествено.

5

Диагноза

преди 8 години

До Професор"Професоре", ти да нямаш мозъчен дюстабанлък?

fallback