Снимка: архив Булфото

Ако парламентът се откаже от комисията "Турция-Русия", ще изпадне в изключително смешна ситуация, в каквато не е бил поне 70 години. Това предупреди зам.-шефът на Народното събрание и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Комисията бе създадена преди две седмици по искане на ДПС, а целта й – да проучи има ли намеса от страна на Турция или Русия във вътрешните работи на България.

Веднага след създаването й Анкара и Москва реагираха остро, а през уикенда и премиерът Бойко Борисов обясни, че не разбира нуждата от нея. Вчера и шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че създаването на комисията е било прибързано.

Още по темата

"Някой се разсърдил в Анкара и дайте да закриваме комисията, защото те щели да ни пратят 200-300 хиляди нелегални имигранти през границата. Как да ви кажа… просто това показва безхарактерност, безгръбначност и липса на всякакво себеуважение в българския парламент", категоричен е Каракачанов.

Той обяви за грешка единствено името на комисията. Според него тя не трябвало да се фокусира само върху дейността на Турция и Русия, а върху държави, които се месят във вътрешните работи на България. Според Каракачанов примерите за това били много.

"Намеса във вътрешните работи на България реализира не само Турция. Реализират и някои други по-малки съседни държави, а и някои страни, които доста време се водят наши съюзници и то по един брутален и безпардонен начин", каза Каракачанов в интервю за "Фокус".

Той обвини една камара посланици от САЩ и ЕС, че открито лобират за свои фирми и интереси.

"Защо мислите, че България или нито едно българско правителство не се опитва да коригира договорите с "Марица – Изток 1" и "Марица – Изток 3"? Защото са американски фирми и американското посолство директно заявява на българското правителство да не го прави. Същото това американско посолство, което ни дава акъл и ни дава съвети как да бъдем морални, да спазваме закони, да работим против корупцията и да говорим за демокрация", каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО припомни и изявите на френския посланик у нас. "Той се намесва, лобирайки за една или друга френска фирма през медиите, раздавайки присъди през медиите на българската съдебна система", каза Каракачанов.

Той обясни, че не защитава съдебната система, но попита защо дипломатът не се изкаже по друго дело, а по такова, с което лобира за френска фирма.

"Да не говорим за Турция, която последните 15 години, по един изключително брутален и нагъл начин се набърква във вътрешните работи на България и ние го позволяваме. На това нещо трябва да се сложи край", каза още лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase