Снимка: 24 часа

Преди пушехме по една кутия цигари на ден с жена ми, откакто Димитър затри Симона, пушим по две. От две нощи не сме спали. Но за тази трагедия всички сме виновни.

Това каза пред "24 часа" Атанас Петров от сливенското с. Сотиря - фермерът, при когото работел Димитър Иванов. Младежът уби с нож 15-годишната Симона Великова в училище.

Тя бе наръгана смъртоносно в петък на стълбите пред входа на Гимназията по икономика. При инцидента пострадаха педагожката Стефка Султанова, на 40 г., която се опитала да предпази Симона, и извиканият на помощ Красимир Митков, на 28 г. След това Димитър опита да се самоубие с газов пистолет, но само нарани небцето си. Очаква се двамата пострадали да бъдат изписани от болницата, където претърпяха спешни операции. 

От неделя Димитър е в следствения арест, след като наблюдаващият прокурор Руси Русев му повдигна две обвинения - за предумишлено убийство с особена жестокост и за опит за убийство на повече от едно лице. Днес Окръжният съд ще гледа поисканата от прокуратурата за нападателя постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Денят за траур в Сливен отложи с 1 ден насрочената за понеделник тържествена церемония, на която трябваше да положат клетва новоизбраните общински съветници и новият кмет на общината Стефан Радев.  Той каза, че една от първите задачи на новата местна власт ще бъде да се занимае с проблемите на училищата. 

Още по темата

Черен флаг бе спуснат и върху сградата на Гимназията по икономика, където Симона учеше в девети клас. Фаталните стълби, на които ножът на Димитър застигна момичето, бяха отрупани с цветя и свещички. До снимката ѝ някой беше поставил плюшено мече и посланието "Мони, обичаме те!".

"От 225 ученици за първа смяна се явиха 216. С всеки клас работи отделен психолог. Днес няма учебни занятия, готвим се плавно да преминем към тях”, каза директорката Лиляна Тодорова.

Близките, съучениците и приятелите на Мони я изпратиха в последния ѝ път в бял ковчег. Погребението се забави с един ден, за да може пастрокът на момичето - Стефан, заварчик по професия, да се върне от Швеция, където работел в строителството. За вечерта чрез социалните мрежи активни жители на Сливен организираха протестен поход по улиците срещу насилието в училищата.

"Освен в Гимназията по икономика, заради случилото се ще проведем срещи с психолози и родителски срещи във всички сливенски училища”, обяви директорът на Регионалния инспекторат по образованието Бисерка Василева. Тя припомни, че охраната на гимназията била поверена на общинската охранителна фирма, но тя не отговаряла за двора.

"По принцип училищните дворове са като спортни площадки със свободен достъп за всички желаещи. Това е национална политика и ако трябва да има промяна, тя не може да започне от Сливен", обясни Василева.

Драмата със Симона и Димитър се разигра тъкмо в училищния двор, след като охраната не допуснала мъжа да влезе в сградата. Основната версия на разследващите е смърт, предизвикана от луда ревност и  несподелена любов.

Димитър и Симона се познавали отдавна, тъй като семействата им живеят в с. Сотиря. Въпреки разликата в годините им - цели 13, Димитър бил лудо влюбен в нея. Съсед от селото, представил се като Добри, се кълне, че двамата нямали връзка, още по-малко сексуална. Според фермера Атанас между двамата по-скоро е имало нещо, но напоследък Симона се отдръпнала.

Димитър нямал друга приятелка. Но имал фикс идея: Симона и никоя друга! Май живеел в свой измислен свят, защото трудно общувал с околните, бил затворен в себе си и много мълчалив.

"Мисля, че това момче има психичен проблем”, смята фермерът Атанас. "Аз се грижа за 50 крави, наех на работа баща му Ганчо, помага и Димитър.

Младежът нямал основно образование, но разбирал от компютри дотолкова, че да общува много по интернет. Дали Симона му е давала някакви знаци чрез социалната мрежа, това ще установява разследването. Атанас му купил и лаптоп, но забелязал, че Димитър неотдавна го продал.

Преди няколко месеца Димитър си татуирал името на Симона на гърба. Някъде по това време построкът на момичето, който я отгледал от мъничка, го предупредил да спре да я  преследва.

Дори според фермера го набил - Димитър е дребен на ръст, не било трудна работа за ядосания втори баща. Но пък Димитър направо полудял - грабнал една вила и подгонил Стефан. Не успял да го достигне и намуши, затова излял яда си върху автомобила на заварчика - строшил с вилата всичките му стъкла.

“Тогава дойде полиция, но не зная какво се разбраха - говориха и с единия, и с другия. Аз, за да има мир и за да не страда работата във фермата, платих щетите на собственика на колата”, признава Атанас. Той пък почти веднага след това я предал за вторични суровини.

“Точно 2 дни след този инцидент Димитър направи опит за самоубийство - пи от препарат срещу листни въшки по прасковите, изпи и хапчетата на майка си. Една седмица беше в кома, но в болницата го спасиха. Уж трябваше да го прегледат в психиатрия, но се върна тук. Той не искаше да говори за станалото и ние си замълчахме”, кори се сега фермерът.

В Сливен се говори, че след всичко това Димитър получил забрана да наближава на 100 метра до момичето.

“Нямаме данни за подобна забрана, по закон тя се налага от съда. Въпреки че педагожката на гимназията е знаела за проблемите на момичето с по-възрастния мъж, при нас сигнал не е подаван”, каза говорителката на полицията Първолета Мандинска.

Във фаталния петък в Сливен Димитър звънил няколко пъти на Симона по джиесема, атакувал я с есемеси, после отишъл при нея в гимназията. Само той си знае дали предварително е замислил убийството - взел със себе си и ножа, и газовия пистолет, който притежавал законно. С него изстрелвал фойерверки по Нова година.

Родителите му подозират, че може да направи и трети опит за самоубийство, макар и зад решетките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase