Снимка: архив Булфото
fallback

Полицията в морските ни градове и села паразитира върху престъпността, обяви експертът по сигурността и бивш главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Коментарът му бе по повод репортажи на Нова телевизия, които показват какъв могъщ "бизнес” е джебчийството във варненските  молове. В тях бяха заснети разказите на две жени, чиято „професия” от години е кражбата на портфейли от чантите на посетителите на големите магазини. Те самите споделиха, че подкупват охраната на моловете и дори полицаи, за да прикриват извършените престъпления.

Oще по темата

Именно с тази доста доходоносна дейност са купени луксозните коли и са издигнати палатите за милиони в Игнатиево, където живеят джебчиите. По документи обаче същите тези хора са социално слаби. Полицията и прокуратурата отказват да се ангажират засега със случая, а след толкова години на неясно забогатяване данъчните решиха да направят проверка. Според изнесената статистика на МВР от началото на годината в двата мола на Варна има само 9 кражби.

От 15 години има проблеми във варненската полиция. Джебчийството и проституцията през лятото по морето не могат да съществуват без протекцията на полицията, категоричен бе проф. Радулов. По думите му в момента, когато службите за вътрешна сигурност в полицейските управления в града започват да работят добре, веднага започва реорганизация.

Затова джебчийството вече се развива като бизнес и не би просъществувало без благия поглед на полицията, допълни той.

По думите му много от полицаите, работещи по морето, имат хотели. Като пример той даде дългогодишен районен инспектор от Несебър с три хотела във Враца. Когато някой полицай в София или Пловдив го оберат, знаят на кого да се обадят, за да си получат нещата, каза още той като доказателство за тясната връзка  между органите на реда и престъпния свят.

Адвокатът Николай Хаджигенов пък добави, че „всяка престъпност у нас се развива чудесно, благодарение на действията на МВР”. У нас полицията изпълнява две функции – социални да си вземат заплатите и статистически – да работят с числата.

Как може МВР да не знае и да не са чували за този град с къщите му в Игнатиево, риторично попита той.

МВР е част от проблема, у нас няма престъпност, която да не се покрива от полицията – като се почне от униформения на улицата и се стигне до началниците, обобщи Хаджигенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

edin

преди 8 години

Не разбирам кьм кого е насочена статията?Бьлгарският народ това го знае!Да се самосезират сьответните органи!Ама то,едни органи!

22

Анонимен

преди 8 години

Във Франция този проблем е решен по един много лесен начин.Полицаите на всеки две години се преместват в друг град .Същото важи и за училищните директори.Ротацията показва кой е за тази професия и кой е корумпиран.Компютъра ти избира новото място за работа.Ако имат политиците политическа воля да спрат това явление да се поучат от Франция.Румънците взеха за пример помпиетата т.е пожарникарите.Те са медицински фелшери и работят когато са извън пожарната в Бърза помощ.И има резултат.

21

Анонимен

преди 8 години

В тази държава все полицията ви виновна все плюете вижте първо себе си плащате ли си данъците спазвате ли законите много сте прости

fallback