Снимка: НТВ

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас забрани строителните работи на къмпинг „Юг“. В заповедта за принудителната административна мярка експертите се позовават на три разпоредби от Закона за биологичното разнообразие.

Още по темата
По-рано министърът на екологията обеща, че ще има решение за спирането на строежа и обясни, че има разпореждане на премиера за това.
 
Заповедта на РИОСВ идва ден след кат остана ясно, че в края на 2013 г. Бургаският административен съд е отменил заповед на Регионалната дирекция за строителен контрол, с която се отнема строителното разрешително на къмпинг „Юг“. Екоактивисти пък алармираха, че на плажа Корал се извършват строителни работи.

Днешното решение да се спре строежа се основава на настъпили промени в екологичното законодателство, съобщиха от МОСВ. Според тях разрешеното строителство трябва да се извършва след специална процедура, разписана в Закона за биологичното разнообразие. Тя гарантира, че няма опасност за околната среда.

Строежът спира докато се проведе процедурата и тя приключи с окончателен акт.

От РИОСВ – Бургас припомнят, че обжалването на заповедта за принудителната административна мярка не спира изпълнението й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase