Снимка: Булфото, ахрив

Българската асоциация на пенсионерите настоява да се намери начин незабавно да се осъвременят старите пенсии.

Според организацията не е нормално човек с висше образование, пенсионирал се в годините на прехода, да получава пенсия по-малка от пенсията на чистач, пенсионирал се след 2010, и следвайки ръста на средноосигурителния доход, новоотпусканите пенсии да стават все по-големи спрямо старите.

Българската асоциация на пенсионерите настоява да се преразгледа цялата пенсионна система , като се изработят нови, справедливи форми на пенсиониране, при което най-ниската пенсия да е по-висока от прага на бедност, а всички други пенсии да са в размер 60-70 на сто от трудовото възнаграждение при пенсиониране.

Искането е записано в обръщение на организацията до председателя на Народното събрание, президента, премиера, вицепремиера и министър на труда и социалната политика, председателите на парламентарните групи, омбудсмана, управителя на НОИ.

Пенсиите трябва да покриват задължително ежедневните потребности на всеки пенсионер, осигурявал се с трудов стаж и възраст, допълват от БАП.

"Пенсията, това е едно отложено плащане и заслужено, трябва да я получава реално всеки работещ при неговото пенсиониране, а не да се говори, че младите сега работещи издържат пенсионерите и по този начин да се създават неадекватни отношения и настроения", заявяват от БАП.

От Българската асоциация на пенсионерите отново настояват за възможно най-бързо разработване и приемане на Закон за възрастните хора, който да урежда реално и дългосрочно всичко, свързано с достойния живот на възрастните хора в България.

Според организацията увеличаването на възрастта за пенсиониране задължително трябва да се обвърже със здравната реформа, като се определят ясно условията и се осигури здравно един по-дълъг живот за всеки българин с гарантирано постоянно и допълнително обгрижване.

Пенсионерите настояват предложенията да бъдат дискутирани с представителите на институциите. От БАП имат определена Контактна група от експерти, която е готова да участва при появили се всякакви възможности и предложения за срещи и разговори по проблемите на пенсионната система.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase