Снимка: Reuters, архив

Уличните музиканти ще могат да пеят и свирят на Главната улица в Пловдив, само след като предоставят диплома за завършено музикално образование.

Освен официалният документ, музикантите ще могат да се изявяват само след като се сдобият със стикер за дейност, който общината ще започне да издава.

От местната администрация заявиха, че са взаимствали практиката на градове като Лос Анджелис, Милано, Мадрид и Виена.

„Аз не бих казал, че изискванията са строги. Напротив, ние се стремим да облекчим разрешителния режим. Самият кандидат да представи някаква музикална грамотност. Така че в централната градска част нашата цел е да допускаме хора, които знаят и могат да свирят и ще представляват една атракция за гостите и гражданите на Пловдив“, заяви пред БНТ Георги Маринов, н-к „Обществен ред и управление при кризи” в община Пловдив.

Подборът на улични музиканти по ценз е заради домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019-а година. За да няма дискриминация на образовани и необразовани сред музикантите, градът е разделен на три зони.

Зона А е Главната улица на Пловдив и Стария град. Там ще могат да се изявяват само дипломирани артисти.

Тези, които не са специалисти, но са участвали в конкурси и музикални форуми, ще могат да свирят в зона Б. Тя покрива Цар-Симеоновата градина и площад „Централен”.

Зона С обхваща останалите квартали на Пловдив. Там ще се насочват всички, които се самоопределят като артисти, но нямат нужните документи.

И за трите зони обаче изпълнителите трябва да разполагат с баджове със снимки.

Георги Димитров, известен на пловдивчани като Моцарт, е завършил музикалната академия.

Цигуларят е съгласен с новите изисквания, защото преди тях се стигало до скандали между уличните артисти.

„Идват с едно натрапчиво поведение, нагло. А всичко може да е много по-спокойно – просто с едно издаване на разрешително. Отиват в общината, подават си заявлението. Има си експерти, които ще преценят дали те са пристойни“, споделя Георги.

За наличието на отличителните стикери ще проверяват всички контролни органи на общината.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 6 години

Диктатура,облечена с прозрачният *** на демокрацията

3

Коментатор

преди 6 години

Азус къде е завършил че даже и по телевизията го дават и концерти прави?

2

Анонимен

преди 6 години

Евалата селяни, гениално просто ,потресаващо ....НЕАМ ДУМИ вИЙ СТЕ ВЪРХЪ