Снимка: Reuters
fallback

Тримата младежи, които изчезнаха в района на Рилските езера, са намерени. Те са живи и здрави и се намират в хижа „Иван Вазов”, където и са открити.

Това съобщи председателят на Български червен кръст Христо Григоров пред „Фокус”.

Oще по темата
Както Dnes.bg писа сигналът за изчезването на трите момчета бе подаден вчера, след като се предполагаше, че са се загубили в местността „Раздела”, докато се опитвали да се придвижат от хижа „Рилски езера” към хижа „Иван Вазов”.

Спасителната операция започна рано тази сутрин. Към обяд обаче тя бе прекратена след като лавина помете екип от планински спасители. За щастие те не пострадаха, лавината е затрупала двама само до кръста.

Акцията по спасяването на младежите се проведе в много лошо време – ураганен вятър и минусови температури.
Момчетата са тръгнали вчера към обяд от хижа „Рилски езера” към „Иван Вазов”.

Майката на едно от тях е осъществявала периодична връзка с тримата. Вечерта към 20:00 часа обаче връзката е изчезнала, а след това те са успели да се свържат с един от хижарите около местност „Раздела”.

Преди връзката да изчезне станало ясно, че момчетата са имали проблем с намирането на пътя към „Иван Вазов”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

Не можеш да се обадиш на хижарите защото първо няма обхват на хижата, второ твояттелефон е с паднала батерия от минус 10 градусовия студ който с комбинация от 100 км вятър се усеща като минус 20, и трето, не можеш да извадиш телефона от раницата или якето си, лазейки в 130 сантиметровия нов сняг, с нула метра видимост, по тъмно. Наздраве на кибиците!

21

Ив

преди 9 години

Комуникация първо с хижарите по пътя, ако и това не помогне, псс-то. Но вярвам че хижарите са готови да помагат на загубени туристи ако са в околността на хижата. Записвайте си и вие номерата на хижите, за вас си най-вече!! Доста често това се пренебрегва да не кажа че въобще никой почти не го прави.

20

Ив

преди 9 години

Чела съм за случаи подобни на този, в чужбина. Спасителните екипи преценяват дали е твърде опасно за тях и не предприемат действия докато не се поуспокои времето, при по-добра видимост, проходимост, и т.н. Тук спасителите веднага скачат, евала, просто поклон до земята. Горките хора за малко да загубят живота си заради някакви тийнове. Когато ходя на планина, давам телефони на хижите през които ще мина на майка си. Хижарите за какво са там иначе? И те имат опит и могат да помогнат.

fallback