Снимка: Булфото

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи подписването на споразумение с ФБР за обмен на информация и мониторинг на заподозрени лица в реално време като важен резултат от работното си посещение в САЩ. Това каза той в интервю за вестник "Стандарт". 

„От американска страна се ангажираха да проведат обучение на наши служители, както и да ни подпомогнат при изграждането на такава организация на работа, която ще позволи 24 часа в денонощието всеки сигнал, свързан с терористична дейност, да бъде своевременно отработен и да бъдат взети адекватни мерки”, каза Йовчев. Освен с ФБР, страната ни ще си сътрудничи с ДЕА и Сикрет сървиз, които дали добра идея за създаването на съвместни екипи между МВР, ДАНС, ДЕА и Агенция „Митници”.

Във връзка с бъдещето сътрудничество Йовчев каза, че вероятно ДАНС, а не МВР, ще има достъп до базата данни американските служби, тъй като там има подобен център. „ Идеята е при сигнал, свързан с терористична заплаха, да има възможност да се събере допълнителна информация той да бъде проверен и своевременно да могат да бъдат информирани съответните организации”, допълни още той.

Що се отнася до действията на полицията при акцията в Лясковец, министър Йовчев каза, че няма основания да се иска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

„Не виждам нещо, което би могъл да свърши главният секретар и той да не го е свършил. Той е бил информиран по-малко от месец преди провеждането на операцията за наличието на такъв проблем. С негова резолюция са били предприети действия, чрез които да се търси разрешаването на ситуацията с други форми и средства. За жалост те не са дали резултат”, коментира още Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase