Снимка: Европейска комисия

От 1 август започва раздаването на първата партида от ваучерите, с които имащите право на енергийни помощи у нас, ще могат да получат декодери за цифровата телевизия, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Процедурата стартира с леко забавяне, след като преди седмици ресорното министерство пое обществен ангажимент раздаването да започне от 15 юли.

Европейската комисия (ЕК) вече е одобрила предложената от Министерството на транспорта мярка за осигуряване на декодери за социално слабите българи във връзка с прехода от аналогова към цифрова ефирна телевизия. Припомняме, че процедурата предвижда получаване на ваучер, срещу който ще бъде предоставен декодер.

Първият етап от доставката на декодери ще обхване нуждаещите се от четири района на страната. Северозападен район включва административните центрове на областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен; Североизточен район е с центрове Варна, Добрич, Търговище и Шумен; Южен централен район - центрове Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково.

В София на този етап е обхваната само територията на Дирекция „Социално подпомагане“ – „Оборище“.

Всеки гражданин, който фигурира в списъците на Агенцията за социално подпомагане като социално слаб, ще трябва да попълни декларация, с която да удостовери, че няма възможност да приема цифрова телевизия. Ваучерите ще бъдат раздавани от местните служители на Агенцията за социално подпомагане в помещенията на „Български пощи“ ЕАД в съответните райони. Конкретната пощенска станция и графикът ще бъдат оповестени предварително на място.

Тези, които имат право на ваучер, но живеят в селища, различни от административните центрове, ще бъдат уведомени допълнително от кои места ще могат да вземат декодер, уточняват от транспортното министерство.

Припомняме, че обществената поръчка за доставка на декодери в Североизточен район е спечелена от магазини „Зора“, в Северозападен – от „Техномаркет“, в Южен централен - от „Зора“ и район „Оборище“ на Столичната община – от „Технополис“.

Вече е обявена и втора тръжна процедура за доставка на декодери на останалите над 86 хил. души в районите Югозападен (с административни центрове Благоевград, Перник, София град, София област и Кюстендил); Югоизточен (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол) и Северен централен (Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра).

Очаква се в края на август да започне раздаването на декодери и за хората, обхванати в този втори етап.

Още технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase