Кафенето на ИКЕА в Прага. Снимка: Reuters
fallback

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е спряла от продажба кюфтенцата от ИКЕА, за които има съмнение, че са от конско месо. Чакат се резултатите от анализа на акредитирана лаборатория в ЕС, съобщи за БТА изпълнителният директор на агенцията д-р Йордан Войнов.

Веднага изпратихме нашите инспектори на място. По принцип възбраняваме, взимаме проби от месото (кюфтенца, чизбургери, стекове) и ги изпращаме в акредитирана лаборатория. Така сме действали и сега, след излизане на резултатите ще ги оповестим, каза Войнов.

Oще по темата

Вчера агенциите алармираха, че шведската компания ИКЕА, която продава и кулинарни специалитети, изтегля замразените месни кюфтенца, предлагани в нейните магазини в 14 европейски страни, заради съмнения, че съдържат конско месо. Днес тази мярка обхваща вече 24 страни - в Европа, Азия и на Карибите.

Изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов твърди освен това, че България е страната с най-строг контрол по отношение качеството на храните сред европейските страни. Една от причините е, че европейските страни разчитат на морала от едно време, че никой няма да си позволи злоупотреба с качеството. Заради това и контролът там не е на това ниво, както е в България, каза Войнов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Аз

преди 11 години

Че какво му е на конското?!

23

ha ha

преди 11 години

стига с това конско, защо не кажете каква е истината, конско се яде във Франция ама си има ферми за коне който се гледат за тази цел, А това са коне за състезания и месото им не става за ръфане защото са ги тряскали здраво с инжекции и какви ли не още химикали, стават само за храна на лъвовете по зоологическите градини. Взех да ги сънувам вече тези коне, та коне

22

az

преди 11 години

До 1 Mnogo pravilno se e izkazal d-r Voinov! Naistina bylgarskoto zakonodatelstvo e na naj dobro nivo.Samo tuk se dyrji da nqma dobavki i voda v pileshkoto meso.Tezi koito sa hodili v 4ujbina shte se setqt kak se prodavat but4eta i dr. pti4i mesa - predvaritelno ovkuseni....

fallback