Снимка: БТА
fallback

Пет са областите, които могат да помогнат за ръст на икономиката през следващата година, обясни икономическият министър Делян Добрев по време на 7-та Годишна среща между държавата и бизнеса.

Ръст на икономиката ще дойде с идването на повече инвестиции. Един от източниците е ОП „Конкурентоспособност”, коментира още икономическият министър. Според него поне 1,5 млрд. лева могат да дойдат от европейските програми в помощ на иновациите у нас.

Освен това много важно е и насърчаването на инвестициите, което може да стане чрез приетите промени в Закона за инвестициите през миналата седмица. Една от мерките например е поемането на социалните осигуровки за големите инвеститори у нас. „Това намалява разхода за човешки ресурси със 17,4%”, допълни още Добрев.

Според икономическия министър ръст на икономиката ще дойде още от стимулирането на вътрешното потребление.

Правителството ще работи още и за активизиране на износа. Това ще бъде и мярка за следващия програмен период, която ще заложи правителството, обясни още Добрев. Той отново отчете, че трябва да се промени структурата на износа и да бъдат подпомогнати експортно ориентираните предприятия.

Туризмът също е сектор, който може да донесе ръст на икономиката. На много места привличането на нови туристи обаче е ограничено. „На "Слънчев бряг" местата на плажа са ограничени на фона на 250-те хиляди легла в хотелите в курорта”, допълни Добрев. Но има ниши, като СПА туризма, които тепърва могат да се използват, смята той.

Икономическият министър подчерта още и възможността за излизането на нови пазари, какъвто е китайският например. При последното посещение на Добрев в Китай беше отчетен сериозен интерес към България като туристическа дестинация.

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 11 години

Тоя скоро ще предложи да изнасяме пясък за Сахара.

87

П.Петров

преди 11 години

То бива безхаберие, то може, ама чак толкова и то на министър е непростимо!4-ри години че.ките ли си чесаха, че не привлякоха инвеститори в производство? С тази престъпна съдебна система, липсата на кадри и никвата защита на частната собственост, кой и.иот ще си вложи парите в мафиотската ни държава? Вътрешното потребление с настоящия банков картел и настоящите данъци как ще се стимулира, като не можем да печатаме пари ? Скоро освен камериерки и охрана няма да има други кадри и в туризма.

86

Анонимен

преди 11 години

Господи , докога ще ме разсмиваш с творенията Си.

fallback