Снимка: Архив Булфото

Пред нови проблеми се изправя изстрадалото през последните години здравно министерство. Днес стана ясно, че с делата му ще се занимае и прокурор, след като в доклад Сметната палата е установила нередности при лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност. Докладът е за периода от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2011 г.

От документа става ясно, че има данни за извършено престъпление и те са изпратени на прокуратурата. Сметната палата обаче не може да огласява данни от доклад, изпратен на прокуратурата, до приключване на наказателното производство. Затова докладът е публикуван на интернет страницата на палатата без частта, която е изпратена на прокуратурата. От него става ясно, че отговорност за управленските решения за одитирания период носят четирима министри – д-р Евгений Желев, д-р Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова и д-р Стефан Константинов. Hidden Field

Изводите от доклада сочат, че диализното лечение у нас през този период е било недофинансирано, което е предпоставка за некачествена терапия на болни с тази диагноза. Средната стойност за извършена диализна процедура, определена през 2005 г., не е променяна до края на 2011 г., въпреки отчетената инфлация, което създава риск от недостиг на средства за финансиране на диализната дейност, пише в одитния доклад.

Документът констатира още, че за одитирания период на лечебните заведения е превеждана обща субсидия за всички извършени дейности, а не конкретно за всяка дейност, в т. ч. за диализната.

Докладът посочва, че в министерството на здравеопазването липсва информация, с която да се обоснове средната стойност за извършена диализна процедура. Това създава възможност за прилагане на различен подход при отчитане на фактически извършените разходи от лечебните заведения. Установено е, че отчетените от лечебните заведения разходи са в по-големи размери от предоставената им субсидия, което е индикатор за недофинансиране на диализната дейност”, пише в доклада на палатата.

Препоръките на Сметната палата към МЗ и НЗОК са в посока да се извърши анализ и да се регламентира механизъм за изчисление на средната стойност за извършена диализна процедура, като се определят разходите, които се включват в нея.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase